Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorselectie van zes ‘Parels van Integratie’

Voor de vijfde keer organiseert het Kennisprogramma Integratie (KIEM) de verkiezing ‘Parels van Integratie’. Op 5 november zal minister Van der Laan een van de zes geselecteerde projecten bekronen met de titel ‘Dé Parel van Integratie 2009’.
Voorselectie van zes ‘Parels van Integratie’

Een Parel is een succesvol integratie-initiatief, waarbij gedeelde interesses en belangen van burgers met verschillende achtergronden centraal staan. Dit jaar is het thema duurzaamheid en effectiviteit.

Dertig jaar
‘Veel projecten lopen enkele jaren en moeten daarna stoppen. Dat is soms erg jammer. Daarom hebben we dit jaar extra aandacht voor duurzaamheid’, vertelt Anne van Uden, programmamedewerker welzijn en integratie bij Nicis Institute. Een voorbeeld is ‘Taalontmoeting’ in Den Haag dat al dertig jaar draait, en met succes. Een nieuwere loot aan de boom is het Utrechtse project ‘Ouders betrekken bij de school’. Van Uden: ‘Dat is een nieuw project, maar wel effectief.’

Geselecteerd
Uit 92 inzendingen zijn zes Parels geselecteerd. Dit zijn, in willekeurige volgorde:

  • ‘Thuis in de Westwijk’ (Vlaardingen), gericht op snelle integratie in de buurt en het verhogen van de leefbaarheid in de wijk. Initiatiefnemer is woningcorporatie Waterweg Wonen.
  • Bij ‘de Juiste maat’ (Amsterdam Zuid-Oost, Haarlem en Rotterdam) draait het om een opleidingsprogramma voor (lageropgeleide) vrouwen tot professionele gastouder.
  • Binnen het project ‘Taalontmoeting’ van Stichting Ontmoeting met Buitenlandse Vrouwen (OBV, Den Haag) oefenen vrijwilligers wekelijks Nederlands met vrouwen uit andere culturen.
  • Het genomineerde project uit Den Haag is ‘Kansen in de Wijk’. Het biedt jongeren een leer-werktraject bij een van de negen playgrounds van de Richard Krajicek Foundation (RKF).
  • Bij het project ‘Ouders betrekken bij de school’ in de Utrechtse wijk Overvecht worden ouders persoonlijk benaderd om een vertrouwensrelatie op te bouwen.
  • Het initiatief ‘Leeg die bakken’ van de Rotterdamse gemeentelijke dienst Roteb richt zich op het verbeteren van de positie van kansarme burgers.

Parelvissers
Het Kennisprogramma Integratie KIEM wordt uitgevoerd door Nicis Institute, het Maatschappelijk Top Instituut voor de steden. Het comité van Parelvissers maakte de voorselectie en zal straks de ‘Parel van Integratie 2009’kiezen. Het bestaat uit Ahmed Aboutaleb, Daniël Giltay Veth, voormalig frontlijnwerker, nu onderzoeker, Floris Vermeulen, (Instituut voor Migratie en Etnische Studies) en Mercedes Zandwijken, adviseur.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: Nicis/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.