Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voormalig pensioenakkoord van de baan

Het pensioenakkoord zoals minister Henk Kamp (Sociale Zaken) dat eerder met werkgevers en bonden sloot, is van de baan. De vijf partijen die in de Tweede Kamer overeenkwamen het Lenteakkoord overeen kwamen, willen volgend jaar al beginnen met het geleidelijk verhogen van de AOW-leeftijd.
Voormalig pensioenakkoord van de baan

Aanvankelijk zou de pensioenleeftijd in 2020 in één klap van 65 naar 66 jaar gaan. Uit het Lenteakkoord blijkt echter dat hij volgend jaar al met een maand omhoog gaat. In 2014 en 2015 komt er weer een maand bij, in 2016, 2017 en 2018 steeds 2 maanden en in 2019 3 maanden. In 2023 gaat de pensioenleeftijd naar 67 jaar en daarna wordt hij gekoppeld aan de levensverwachting.

Maatregelen
Kamp heeft werkgevers en werknemers vrijdag geschreven dat het pensioenakkoord wordt aangepast. ‘Iedereen kan zien dat de overheidsfinanciën er slechter voorstaan dan we eerder dachten. Daarom zijn er snel extra maatregelen nodig. Wachten tot 2020 kunnen we ons niet meer veroorloven.’

Pensioenen
De snellere verhoging van de AOW-leeftijd heeft ook gevolgen voor de aanvullende pensioenen. Vanaf 2014 wordt hierbij gerekend met een pensioenleeftijd van 67 jaar. De minister wijst er op dat mensen tegenwoordig langer leven en dat langer doorwerken nodig is om de AOW op termijn betaalbaar te houden.

Compenseren
Uit de brief die de minister vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde blijkt ook dat een al bestaande koopkrachtmaatregel voor 65-plussers, die volgens het pensioenakkoord zou sneuvelen, blijft bestaan. Andere compenserende maatregelen, zoals een fiscale werkbonus om ouderen langer aan de slag te houden en de mogelijkheid de AOW flexibel te kunnen opnemen, gaan van tafel.

Voorschot
Mensen die door de eerdere verhoging van de pensioenleeftijd inkomen hebben moeten inleveren, kunnen wel rekenen op compenserende maatregelen. Zo kunnen AOW’ers zo nodig een voorschot krijgen. Ook kunnen ze een beroep doen op de bijzondere bijstand als ze onder het sociaal minimum uitkomen. Bovendien zal de AOW-toeslag voor mensen met een niet-pensioengerechtigde partner, die in 2015 zou verdwijnen, enkele maanden langer doorlopen.

FNV
De vakcentrale FNV liet in een reactie weten dat zij vindt dat mensen met lagere inkomens, zware beroepen en een lang arbeidsverleden onevenredig worden geraakt door de verhoging van de AOW-leeftijd.

Bron: ANP / Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.