Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vooral goed opgeleide medewerkers nodig

De komende paar jaren zal het voor de sector zorg en welzijn niet zo zeer een probleem zijn om medewerkers te vinden. Wel wordt het lastig om voldoende opgeleid personeel te krijgen. Scholing kan arbeidsmarktproblemen voorkomen, zo blijkt uit onderzoek van Prismant.
Vooral goed opgeleide medewerkers nodig

Op de langere termijn zal de vraag naar personeel wel steeds verder toenemen. De sector zorg en welzijn blijft groeien, terwijl het personeelsaanbod volgens het CPB vanaf 2012 stagneert en krimpt vanaf 2019. Het zal voor de branche niet gemakkelijk zijn om voldoende medewerkers te werven. De concurrentie met andere bedrijfstakken maakt het nog lastiger om mensen te vinden.

Dat is de conclusie van het rapport ‘RegioMarge 2009: De arbeidsmarkt van verpleegkundigen, verzorgenden en sociaalagogen 2009-2013’. Prismant publiceerde het rapport deze week. Prismant voert het onderzoek jaarlijks uit in opdracht van het ministerie van VWS en de sociale partners.

Verzorgenden
De problemen bij verpleegkundigen, verzorgenden en sociaalagogen op de arbeidsmarkt vallen nog mee. Op handen zijnde bezuinigingen doen het vertrek uit de sector afnemen. Daardoor groeit de vraag naar nieuw personeel minder hard. De instroom in de opleidingen is juist gegroeid. Ook zijn nieuwe doelgroepen aangeboord, bijvoorbeeld met de leren-werkenopleiding tot verzorgende en sociaalagoog. De helft van leerlingen bij deze opleidingen is ouder dan 33 jaar.

Pure noodzaak
ROC’s slagen er steeds beter in leerlingen die een bepaald niveau niet aankunnen op een lager niveau verder te laten studeren. Zo blijven zij voor de sector zorg en welzijn behouden. De sector moet zich wel voorbereiden op de verdere toekomst, aldus het advies van Prismant. De vraag naar zorgpersoneel blijft namelijk groeien, terwijl het arbeidsaanbod vanaf 2012 stagneert en vanaf 2019 krimpt. Strategische personeelsplanning en het aanboren van nieuwe doelgroepen is dan pure noodzaak. De helft van de zorgorganisaties voert op dit punt nog geen systematisch beleid.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden

Bron: Prismant

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.