Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voedselpakketten deze december geen vetpot

Hoewel Voedselbanken in de feestmaand december extra's ontvangen, zijn de voedselpakketten dit jaar vaak geen vetpot. De tekorten in de pakketten zijn groot, waardoor de extra's in feite producten vervangen die normaal standaard in een voedselpakket zitten. Dat leert een rondvraag langs Voedselbanken in Amsterdam, Rotterdam, de regio Haaglanden en Arnhem.
Voedselpakketten deze december geen vetpot

Rond de feestdagen zetten bedrijven verschillende acties op touw om de Voedselbanken van een extraatje te voorzien. De KLM schenkt bijvoorbeeld aan elk gezin dat lid is van de bank in Amsterdam, een kerstpakket. Ook andere bedrijven doneren. Daarnaast zijn er supermarktacties waarbij consumenten worden gevraagd extra producten te kopen die zij ter plekke aan de Voedselbank kunnen schenken.

Minder giften
Toch is dit momenteel vaak een druppel op een gloeiende plaat. Voedselbanken kampen de laatste tijd namelijk met tekorten, omdat zij minder giften ontvangen. Bedrijven zijn door de economische crisis efficiënter gaan werken en hebben daardoor minder voedsel over. Consumenten houden door de economische crisis de vinger op de knip.

Items
‘Door het tekort aan producten bestaat een voedselpakket, zonder extra’s, slechts uit tien items’, aldus eindcoördinator Ellie Goemans van de Voedselbank in Amsterdam. Vorig jaar waren dat er ongeveer twintig. De Voedselbank in de regio Arnhem ziet het aantal giften eveneens afnemen, terwijl het aantal hulpbehoevende gezinnen stijgt.

Kerstproduct
Terwijl Amsterdam behoefte heeft aan kerstbroden, lekkere koekjes en chocolademelk, gaat de Voedselbank in de regio Haaglanden liever voor lang houdbare producten. Voorzitter Dick Vos: ‘Het is leuk als er kerstproducten bij zitten, maar daar zijn wij niet expliciet naar op zoek.’

Stapelen
In Arnhem proberen ze met kerst een uitgebreid voedselpakket samen te stellen. ‘Toch zal dit minder zijn dan de kerst van vorig jaar. Toen zaten wij dik boven de twintig items en was het passen en meten om alle producten in het pakket te krijgen. Dit jaar zullen wij in ieder geval met het stapelen geen probleem hebben’, aldus voorzitter Tom Hillemans.

Verhaal
De Voedselbanken komen naar eigen zeggen de decembermaand door, maar of dat ook geldt voor januari en februari, is een ander verhaal. Goemans: ‘Ik hou mijn hart vast. In december zijn mensen eerder geneigd om iets aan een ander te geven. In 2010 was er in een week in januari en een in februari niets om in Amsterdam uit te delen.’

Tekorten
Clara Sies van de Voedselbank Rotterdam is van mening dat haar bank zich in een bevoorrechte situatie bevindt. Er is nauwelijks sprake van tekorten. Voorheen werd er voldoende geleverd waardoor de stad eveneens andere regio’s kon bevoorraden. ‘Door afnemende giften is daar inmiddels geen sprake meer van, maar voor de eigen regio blijft er gelukkig voldoende over.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.