Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG: Structurele financiering nodig in aanpak jongeren

In 2009 moet er een landelijk dekkend systeem van veiligheidshuizen zijn in Nederland om overlastgevende jongeren aan te pakken. Maar om dat systeem te laten slagen moet er onder meer structurele financiering beschikbaar komen onder regie van de gemeenten, zegt de VNG.
VNG: Structurele financiering nodig in aanpak jongeren

Dat blijkt uit de quick scan Veiligheidshuizen, een onderzoek dat het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement(COT) heeft gedaan in naam van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten(VNG). Uit het onderzoek komt naar voren dat er bij gemeenten veel vragen leven over de financiering en over de invulling van de regierol.

Knelpunten
Het onderzoek werd gedaan om te zien waar nu nog de knelpunten liggen. Naast de structurele financiering moet het Rijk zich ook niet uitsluitend op de 31 grootste gemeenten richten maar alle gemeenten bij de veiligheidshuizen betrekken. Daarnaast moet de financiering niet langer via het Openbaar Ministerie lopen maar via de gemeenten. Dit omdat gemeenten, die zelf nu ook al veiligheidshuizen meefinancieren, vanaf 2009 ook formeel de regierol hebben in het lokale integrale veiligheidsbeleid.

Doorontwikkeling
In een veiligheidshuis werken betrokken partijen, zoals gemeente, politie, OM, reclassering en bureau jeugdzorg samen om individuele gevallen van overlast gevende jongeren aan te pakken. Minister van Justitie Hirsch Ballin hecht naar eigen zeggen veel waarde aan de doorontwikkeling van de veiligheidshuizen en de belangrijke taak die zij vervullen in de regio.

Rechte pad
De methode moet de individuele jongere weer op het rechte pad brengen en houden. Niet alleen door begeleiding maar ook door bij terugval meteen strafrechtelijk op te treden. Er wordt duidelijk gemaakt dat wangedrag niet wordt geaccepteerd. Naast repressieve maatregelen wordt een opleiding aangeboden, huisvesting geregeld en begeleiding georganiseerd met als doel het weer op de rails krijgen van hun leven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.