Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vier ton voor acceptatie homoseksuele werknemers

Minister Ronald Plasterk van Emancipatie trekt 400.000 euro uit om ervoor te zorgen dat werknemers hun homoseksuele collega's beter accepteren. Dat heeft zijn ministerie bekendgemaakt.
Vier ton voor acceptatie homoseksuele werknemers

Door Alexandra Sweers – Het bedrag is tot 2011 beschikbaar voor het Company Pride Platform (CPP) in samenwerking met de vakcentrale FNV. Het CPP is een netwerk van homoseksuele werknemers bij bedrijven als ING, TNT en IBM.

Understatement
De komende drie jaar gaat projectleider FNV samen met de CPP onderzoeken hoe groot het probleem precies is op de werkvloer. Woordvoerster Femke van Zijst (FNV): ‘Er zijn steeds meer signalen dat werknemers met een andere seksuele geaardheid anders behandeld worden dan heteroseksuelen. Homo’s worden steeds meer gepest. En dat is nog een understatement’.

Roze netwerk
De organisaties gaan samen trainingen aanbieden, gedragscodes ontwikkelen en cao-afspraken maken. Van Zijst: ‘Daarnaast stimuleren we de roze netwerken die binnen bedrijven ontstaan en hebben we een meldpunt voor vertrouwelijke problemen. Binnen de netwerken kunnen homoseksuelen elkaar helpen en adviseren. Vragen als ‘hoe kom ik op mijn werk uit de kast?’ komen daar aan de orde.’

Regels
Volgens Van Zijst zijn er voor homoseksuelen nog te vaak problemen op de werkvloer. ‘Sommigen kunnen door hun geaardheid geen promotie maken. Of er gelden andere regels voor werknemers die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.’ Niet alleen bij de voor de hand liggende branches zoals de politie en het leger zijn er homo’s die niet uit de kast durven komen. Ook in het onderwijs durven leerkrachten niet voor hun geaardheid uit te komen, omdat hun leerlingen daar te heftig op reageren, aldus Van Zijst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.