Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Z+W TV: ‘Huishoudelijke hulpen kunnen zorg verlenen in deze coronatijd’

Code zwart dreigt in de zorg. De enorme zorgbelasting in deze coronatijd leidt tot een hoog ziekteverzuim onder wijkverpleegkundigen. 'Zet onze huishoudelijke hulpen in om niet-complexe zorg te verlenen', oppert René Akkermans, directeur van T-Zorg dienstverlening in de Wmo. Ook een oplossing voor het tekort aan zorgverleners in de toekomst?

Hij zette een oproep op social media: ‘Ik zie in de huidige werkwijze rondom corona veel goede dingen, maar ook zaken die me verbazen, ja zelfs boos maken.’ René Akkermans, directeur van T-Zorg voor Wmo dienstverlening, wil dat de huishoudelijke hulp gaat helpen in de zorg thuis die wordt uitgevoerd door de wijkverpleegkundigen. Een deel van de wijkverpleegkundige taken kunnen de huishoudelijke hulpen overnemen. ‘Maar zolang het werk als hulp bij het huishouden en bij de individuele begeleiding niet als zorg worden gezien, mogen huishoudelijke hulpen kennelijk geen onderdeel zijn van de oplossing om de zorg in coronatijd in stand te houden.’

Opleiden

Wat zijn de taken die de huishoudelijke hulpen, die worden ingezet voor schoonmaken, boodschappen doen en het signaleren van de zorgbehoefte van cliënten, kunnen overnemen van de wijkverpleegkundigen? Het gaat om de niet-complexe zorg, zegt Akkermans: ‘Steunkousen, in en uit bed, hulp bij het douchen, kortom adl-taken.’ De huishoudelijke hulpen kunnen een korte zorgopleiding volgen, oppert Akkermans, dat gebeurt al. Willen de hulpen dat wel? Akkermans heeft in zijn eigen organisatie met 10.000 hulpen de vraag uitgezet of zij verder opgeleid willen worden en het merendeel heeft er oren naar.

Intrinsiek gemotiveerd

‘Maar als ik ze opleid’, zegt Akkermans, ‘dan wil ik graag de kans krijgen om mijn huishoudelijke hulpen in te zetten in een situatie zoals bij code zwart. Ik wil namelijk met liefde investeren in de vakkundigheid van mijn thuishulpen en begeleiders. Wij hebben intrinsiek gemotiveerde zorgprofessionals die zich willen inzetten om de cliënt niet de dupe te laten zijn van code zwart. Om mee te denken over oplossingen en die oplossingen in de praktijk uit te kunnen uitvoeren.’ Akkermans wil een plaats aan tafel bij de veiligheidsregio’s die de coronasituatie bespreken.

Financiering

Wat houdt deze broodnodige bijdrage van de huishoudelijke hulp tegen? ‘De complexe financieringsstromen, verdeeld over de Zorgverzekeringswet, de Wet langdurige zorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning. Ik krijg in de huidige verdeling geen financiering als mijn hulpen zorgtaken gaan doen, want dat valt niet onder de Wmo. Maar ik zie wel cliënten die al jarenlang steeds minder zorg ontvangen. Ik zie gemeenten die met de handen in het haar zitten daarover. Ik zie zorgorganisaties die vechten om wijkverpleegkundigen te vinden op de krappe arbeidsmarkt.’

Eén budget

Akkermans bepleit daarom één totaal budget voor zorg aan mensen thuis. ‘De Wmo zorgorganisaties kunnen dan ook de taken die zij nu uitvoeren binnen de Wmo, ook gaan uitvoeren binnen de Zvw en Wlz, inclusief de licht verzorgende taken. Niet kijkend naar financiering of naar wet maar naar de cliënt, naar wat er nodig is. Eén vastgesteld tarief ongeacht de financiering.’

Kijk op ZW TV naar het interview, waarin Rene Akkermans meer vertelt over zijn idee om huishoudelijke hulpen in te zetten in de zorg.

3 REACTIES

  1. Mijn ervaring is dat de de kwaliteit, betrouwbaarheid, bereikbaarheid van de thuishulpen/ thuiszorgorganisatie op zijn zachtst gezegd erg matig is. Uiteraard zijn er goede thuishulpen, maar de taken die dhr. Akkermans toevoegt, vraagt om verantwoordelijkheid, betrokkenheid en flexibiliteit en die is er m.i. veel te weinig.

    • Het lijkt eerder op een verkapte bezuiniging. en je onderschat de kennis die er nodig is om het werk goed te kunnen doen. Ik mis een meldpunt waar je misstanden kunt melden. soms hebben ouderen een Plus indicatie en nog worden bepaalde huishoudelijke taken niet uitgevoerd omdat er geen ’tijd ‘voor zou zijn. ik mis iemand dicht op de werkvloer om ervoor te zorgen dat ouderen niet onnodig belast worden met de perikelen van de hulpen. het komt voor dat er aan de start van het werk al om een handtekening wordt gevraagd en na een uur gaan ze weer weg. Ouderen zijn niet altijd in staat om assertief te reageren.
      zij zijn afhankelijk van hulp.

  2. Lees alle reacties
  3. Wat dacht u ervan om Zorgkantoor Tilburg te laten gaan betalen voor Wlz-PGB zorgverleners. Mijn volledig gecontracteerde en geregistreerde zorgverlener heeft sinds 1 oktober 2019 geen cent meer ontvangen! Onze eerste prioriteit zou moeten zijn om zo snel mogelijk een nieuwe, volledig gekwalificeerde minister van Volksgezondheid te krijgen, voordat er nog duizenden overlijden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.