Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

VGN heeft zorgen over 2015

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland ziet 2015 als ‘jaar van de waarheid’. Prinsjesdag bracht geen nieuwe plannen of verassingen, stelt de VGN, maar de vereniging voorziet alsnog grote risico’s door de bezuinigingen, de onduidelijkheid over de inkoop van zorg en de gevolgen voor het aantal banen in de gehandicaptensector.
VGN heeft zorgen over 2015

Wat de zorgen van de VGN heeft vergroot, is ruim 10 miljard euro die toch niet in een deelfonds voor het sociaal domein komen. Gemeenten krijgen dit bedrag voor de extra taken op het terrein van jeugdzorg, langdurige zorg en begeleiding naar werk. Minister Plasterk wilde aanvankelijk dat de gemeenten het geld apart zouden zetten in een deelfonds, zodat het alleen aan zorgtaken uitgegeven mocht worden. Maar Plasterk trok het wetsvoorstel voor dit deelfonds toch in, omdat gemeenten anders beperkt zouden worden in hun beleidsvrijheid.

Het Nibud heeft voor Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, onderzoek gedaan naar de koopkracht in 2015 voor chronisch zieken en gehandicapten. In het slechtste geval gaat deze groep er in 2015 4000 euro op achteruit. Lees hier meer over de koopkracht van chronisch zieken en gehandicapten voor 2015>>

Transitie

‘Nu zijn gemeenten niet meer gebonden het beschikbare budget te besteden aan zorg voor onder andere mensen met een beperking. Wij hebben grote twijfels hoe de staatssecretaris als systeemverantwoordelijke dan sturing kan blijven geven aan het goed verlopen van de transities. Blijven cliënten de zorg krijgen die ze nodig hebben? Wij nemen dit punt zeker mee in de lobby naar de Tweede Kamer’, aldus de VGN.

Vergeten groep

Volgens de vereniging is er ook een vergeten groep die door staatssecretaris Van Rijn over het hoofd wordt gezien. Het gaat om zeer kwetsbare kinderen, jongeren en volwassenen met een extramurale indicatie, die qua zorgzwaarte in de Wet langdurige zorg (Wlz) thuishoren. Voor hen wordt nu geen zorg ingekocht door zorgkantoren of gemeenten. ‘VWS wil het grootste deel van deze groep naar de Wmo/Zvw overhevelen. Maar het is niet wenselijk dat deze mensen pas na indicatie in 2015 in de Wlz kunnen komen.

Veel kwetsbare kinderen en volwassenen die met kunst en vliegwerk van ouders en zorgaanbieders nu thuis wonen, vallen qua zorgzwaarte onder de nieuwe Wlz. Zij zijn een vergeten groep, zo waarschuwen de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en netwerkorganisatie Ieder(in). Lees hier meer >>

2 REACTIES

  1. U heeft helemaal gelijk meneer Langeveld. 4 jaar geleden werd dit al aangekondigd, Vele zorgbestuurders hebben gegokt dat het allemaal wel mee zou vallen en de regering wel met geld over de brug komt. Nu roepen ze ach en wee. De kwetsbare mens en zijn directe verzorgers betalen het gelag.
    Nu moet op de werk vloer de flex werker de oplossing brengen. Vreselijk voor de clienten. elke keer iemand anders voor hun bed krijgen. De organisatie moet overleven en de client moet het maar even uit zitten, liggen, of doodgaan.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik vind het zo vreemd dat gemeenten, de gehandicaptenzorg, de vereniging van Nederlandse gemeenten etc. nu pas moord en brand schreeuwen over de veel te snelle bezuinigingen, dit hebben we toch jaren geleden al zien aankomen.
    Ik heb pech, ben oud, ziek en gehandicapt, weinig geld, dus ik weet waar ik het over heb.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.