Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verschil kosten inburgering niet zo groot’

De verschillen tussen de kosten van inburgeringscursussen in verschillende gemeenten is minder groot dan gedacht. Toch zijn er nog verschillen. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport in opdracht van de gemeente Amsterdam.
'Verschil kosten inburgering niet zo groot'

De hoofdstad liet het onderzoek uitvoeren, nadat het tv-programma NOVA begin dit jaar berichtte dat Amsterdam veel meer betaalt voor inburgeringscursussen dan andere plaatsen. Amsterdam zou 12.000 ophoesten per inburgeraar, terwijl gemeenten als Haarlem en Haarlemmermeer niet meer dan 6000 euro nodig zouden hebben.

Kennis

De onderzoekers concluderen dat dit komt doordat Amsterdam in de prijs zaken heeft meegenomen die andere gemeenten niet meerekenen. Zo is in veel plaatsen alleen het leren van de Nederlandse taal en kennis van de Nederlandse samenleving onderdeel van de cursus. In de hoofdstad vallen echter ook het leren lezen en schrijven en het aan een baan helpen eronder.

Extra

Als deze extra kosten buiten beschouwing worden gelaten, zijn de verschillen volgens de onderzoekers minder groot. Amsterdam zou dan een kleine 8000 euro per inburgeraar betalen, Haarlemmermeer ruim 5000 en Haarlem 5400.

Taalachterstand
Toch zijn er dan dus nog verschillen. De onderzoekers weten niet hoe dit precies komt, maar geven wel een aantal mogelijke verklaringen. Zo zouden inburgeraars in Amsterdam een grotere taalachterstand kunnen hebben en dus meer lessen nodig kunnen hebben. Ook zou de bureaucratie in de hoofdstad groter kunnen zijn.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.