Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Verplichte lessen over homo- seksualiteit

Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) heeft bepaald dat scholen verplicht zijn lessen over seksuele diversiteit (homo’s, lesbo’s, bi’s en transgenders) aan te bieden. Een goed idee?
Verplichte lessen over homo- seksualiteit

Pro
Dat is een heel goed idee. We hebben er jaren voor geijverd om deze voorlichting op scholen verplicht te krijgen. Want homoseksuele leerlingen hebben het vaak heel zwaar. Het risico op suïcide ligt bijvoorbeeld tot wel vijf keer zo hoog bij hen. En volgens de inspectie heeft de helft van alle  leerlingen moeite met openlijke homoseksualiteit. Kortom, het schoolklimaat is niet veilig voor homoseksuele leerlingen, zoals het Sociaal en Cultureel Planbureau concludeert. Ten tweede blijkt er een duidelijk verband te zijn tussen het gebrek aan voorlichting en het geweld tegen homo’s en lesbo’s. Uit politiecijfers blijkt dat het alleen maar toeneemt. Onbekend maakt onbemind, nietwaar? De afgelopen tijd heeft uitgewezen dat als je het niet verplicht stelt, zoals de regering en veel schoolorganisaties altijd hebben volgehouden, twee op de drie leerlingen nooit voorlichting over homoseksualiteit krijgen. We zien dat bijvoorbeeld in ons project ‘Jong&Out’, waar leerlingen zich bij melden die zich niet prettig voelen in hun school. Als we dan met hen naar de school toestappen, horen we altijd: we wisten niet dat het zo erg was. Vervolgens zijn die scholen wel bereid om stappen te ondernemen. Liefst 81 procent van de homoseksuele jongeren is ervan overtuigd dat voorlichting zal helpen om hun positie en het leven voor hen te verbeteren. Doordat het nu verplicht wordt, hebben we een stem gegeven aan al die leerlingen die het nu zwaar hebben op school.’

Philip Tijsma, woordvoerder COC

Contra
‘Nee, zeker niet. De overheid moet zich niet met het onderwijs bemoeien anders dan ervoor te zorgen dat de deugdelijkheid en de kwaliteit van de basisvakken, zoals taal en rekenen, op orde zijn. Ik vind het zelfs een gevaarlijke ontwikkeling dat een politieke meerderheid – daar ziet het tenminste naar uit – dit oplegt aan scholen. Voor je het weet is de volgende stap dat aan scholen inhoudelijk wordt voorgeschreven hoe ze over homoseksualiteit gaan onderwijzen, en dan is het hek helemaal van de dam. Zeker bij zo’n gevoelig thema als seksuele diversiteit, wat toch behoorlijk controversieel is en waar heel verschillend over gedacht wordt. Het is nu eenmaal niet neutraal, zoals één en één twee is. Kijk, ik vind het wel goed dat er in het onderwijs aandacht is voor homoseksualiteit. Maar het is aan de scholen en de professionals voor de klas om daar inhoud en vorm aan te geven. Zo hebben we het onderwijs in dit land ingericht. We zullen er alles aan doen om te verhinderen dat dit voornemen wet wordt. Aan de Raad van State die hier nog advies over moet geven, hebben we dan ook een brief gestuurd. Voor ons is dit een aantasting van de in de grondwet gegarandeerde  onderwijsvrijheid. We zullen ook niet schromen, als de inspectie onverhoopt sancties gaat opleggen als een school zich er niet aan houdt, juridische actie daartegen te ondernemen.’

Wim Kuiper, voorzitter Besturenraad, centrum voor christelijk onderwijs

4 REACTIES

 1. wat n flauwekul zeg op school dit gaan verplichten dan blijven mijn kinderen al die lessen ziek thuis sorry mijn kids heb ik in en voorgelicht geen probleem ons kennis kring is groot en daar zit zowel lesb en homo’s en travestieten tussen ik vind at thuisfront daar wat aan moet doen normaal daar over praten zijn homo’s en lesb geen mensen net als ons hallo we leven in 2012 de groeten van n moslimse hetro vrouw

 2. Lees alle reacties
 3. Zelf geef ik voorlichting op basis/middelbaar en hoger onderwijs.
  Het valt op dat mensen een stereotyperend beeld van homoseksualiteit hebben.
  De gaypride dient ervoor om zichtbaarheid te creeren, helaas vind de media het vele malen interessanter om de mensen in strings en leren pakjes te filmen en daardoor het doel naar mijn mening beschadigen.
  Maar zichtbaarheid is wel de kern om haat en discriminatie aan te pakken. Mensen die geen homo’s of lesbiënnes kennen reageren allen in de lessen hetzelfde. Homoseksualiteit is raar, hoort niet, rare mensen, vieze mensen, gekke mensen etc.
  Mensen schrikken bijvoorbeeld wanneer een vrouw er vrouwelijk uit ziet en Lesbische blijkt te zijn.
  Hierboven lees ik dat Josephina vind dat het dwingen van zaken beschadigend werkt, en ik citeer “Homo’s zijn net als ieder een gewoon mens. Waarom worden homo’s niet als mens gezien maar alleen als hun seksuele geaardheid ”
  Josephina, we leven in Nederland, staat en geloof is naar mijn kennis hier gescheiden. Dat betekend dus dat als ik een beroep uitoefen als ambtenaar, ik mijn functie moet uitoefenen. Hoe zal Nederland reageren als er een ambtenaar zou zijn die weigert om een blanke Nederlander met een niet blanke Nederlander te trouwen, waarbij hij het doel persoonlijke redenen of geloof noemt?
  Het is discriminatie, hoe je het ook wend of keert. Ongeacht wie er voor je staat. In een functie die je gaat uitoefenen zijn persoonlijke overtuigingen niet van toepassing. Het geloof is een persoonlijk onderdeel aan iemand en past niet binnen de functie die je uitoefend.
  En Josephina, zolang een hetero probleemloos over straat kan lopen, probleemloos de hand van zijn/haar partner vast kan pakken, probleemloos een afscheidkus kan geven op bijvoorbeeld het station. Maar het raar, vies en overdreven vind als een homo/lesbo dit ook graag wilt. Dan betekend dit dat we in Nederland nog steeds homoseksuelen niet als gelijke burgers waarderen en dus voorlichting en zichtbaarheid nodige hebben. Want tenslotte het gaat steeds beter met het regelen van de geleijkheid aan rechten, maar nog steeds hebben homoseksuelen niet dezelfde rechten als andere burgers.
  Voorlichting is nodig, ook omdat het zelfmoord getal onder homoseksuele jongeren enorm hoog ligt. Maar ook om begrip en zichtbaarheid te creeren om geweld tegen te gaan.
  Josephina misschien moet je eens een dagje testen hoe mensen op je reageren als je zou zeggen dat jij homoseksueel bent. Ik denk dat je dan pas een klein beetje kunt proeven wat homoseksuelen nog dagelijks meemaken.
  Want verhalen als “je moet dood, het huis uit gegooid worden, uitgescholden of geslagen worden door familie/vrienden, collega’s of door wildvreemden” is helaas nog een dagelijkse werkelijkheid in NEDERLAND.
  Ik heb geleerd dat god lief heeft, dat het een zonde is om te oordelen over anderen, heb respect voor ieder wezen, heb anderen lief zoals u uzelf liefhebt.
  Helaas wordt dit gedeelte in het algemeen nog vaak door mensen vergeten!

 4. In veel verpleeghuizen ziekenhuizen en zorgcentra hebben oudere homoseksuelen het moeilijk omdat ze niet uit d ekast kunnen of durven komen. Zorg en Welzijn zou het daar over moeten hebben, ipv een sfeermakend artikeltje te plaatsen zonder een eigen mening te ventileren en te kleuren met de vraag ‘Een goed idee” Waardeloos!!!

 5. Ja, laten we elkaar vooral dwingen tot allerlei zaken.
  Het homo huwelijk moet, omdat anders de homo’s gediscrimineerd worden, maar dat vervolgens een ambtenaar die weigert gediscrimineerd wordt, dat is niet erg.
  Homo’s zijn net als ieder een gewoon mens. Waarom worden homo’s niet als mens gezien maar alleen als hun seksuele geaardheid. En helaas moet ik constateren, dat homo’s daar ook erg aan mee doen. Zij zijn altijd bezig hun beklag te doen. Natuurlijk mogen we geen mensen discrimineren en zeker niet nav hun seksuele geaardheid. Maar er overmatig de aandacht op vestigen (zoals de gaypride) doet ook niet altijd goed.
  Iets minder de aandacht op jezelf vestigen als groep, doet wel eens wonderen.
  Met een groet van een heteroseksuele vrouw.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.