Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundig specialist in ggz zit thuis

Een aantal verpleegkundig specialisten is op non-actief gesteld of zelfs ontslagen omdat zij hun werk niet kunnen uitvoeren. Dat meldt Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). De verpleegkundig specialisten werken in ggz-instellingen, maar omdat zorgverzekeraars ze niet erkennen als hoofdbehandelaars, leveren ze niet de beoogde besparing op.
Verpleegkundig specialist in ggz zit thuis
Foto: ANP-Photo/Roos Koole

Verpleegkundig specialisten mogen zelfstandig diagnoses stellen en behandelen en zijn dus hoofdbehandelaar van patiënten. Maar in de polisvoorwaarden van zorgverzekeraars staat dat alleen klinisch psychologen, psychotherapeuten en psychiaters hoofdbehandelaar mogen zijn. Gevolg daarvan is dat de duurdere specialisten alsnog ingeschakeld moeten worden, terwijl dat eigenlijk niet nodig is.

Experiment

De V&VN baalt ervan dat op deze manier het experiment, dat 5 jaar lang moet lopen, wellicht niet oplevert wat het zou kunnen opleveren. ‘Het is vooral zuur omdat het gaat om mensen die goed zelfstandig kunnen werken, vaak al jaren ervaring hebben en er inhoudelijk helemaal niets aan de hand is. Het is niet zo dat er fouten zijn gemaakt of dat er klachten liggen. Het gaat er alleen om dat zorgverzekeraars hen niet erkennen als hoofdbehandelaar’, legt Francis Bolle van de beroepsvereniging uit.

Academisch

‘Wij vinden dat de eindverantwoordelijkheid voor een behandeling echt bij de psychiater, klinisch psycholoog of psychotherapeut moet blijven liggen’, reageert een woordvoerster van CZ. ‘Je kunt een Hbo-opleiding met specialisatie niet vergelijken met een 14 jaar lange academische en postdoctorale studie. Dan zouden wij dus onze klanten moeten uitleggen: u heeft een zware depressie? Dan maakt het niet uit of u wordt behandeld door een psychiater of een gespecialiseerde verpleegkundige. Nee, dat gelijk scharen gaat voor ons echt te ver.’

1 REACTIE

  1. Ik ben het eens met het standpunt van de zorgverzekeraars dat het niet vanzelfsprekend is dat specialistisch verpleegkundigen eindverantwoordelijk kunnen zijn voor de behandeling van psychiatrisch patienten.
    Als zij werkelijk over dezelfde kwaliteiten zouden beschikken als de door zorgverzekeraars erkende hoofdbehandelaars, dan zouden ze een gelijke salaris moeten krijgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.