Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleeghuisranglijst: van hechte samenwerking tot ernstige verwaarlozing

Het beste verpleeghuis in de Volkskrant-ranglijst staat in het Friese Metslawier. Net als vorig jaar scoort verpleeghuis De Klink hoog op zorginhoudelijke aspecten en uitzonderlijk in het oordeel van bewoners en hun familie. Maar de Nederlandse ouderenzorg kent ook een zwarte kant.
Verpleeghuisranglijst: van hechte samenwerking tot ernstige verwaarlozing

Het geheim van De Klink is volgens de Volkskrant het gemotiveerde personeel en de grote betrokkenheid van familieleden. Het complex waarin De Klink is gevestigd, is veruit het grootste gebouw van het dorp en de reuring is daar te vinden. Sommige familieleden komen iedere dag op bezoek. Familie die het minst langskomt, doet dat eens per week.

Verzuim
Ziekteverzuim komt onder het personeel in het beste verpleeghuis van Nederland nauwelijks voor. ‘Er is eigenlijk alleen verzuim als er medewerksters zwanger zijn. Het percentage is minder dan 2’, zegt de zorgmanager in de krant. Het geheim van De Klink is volgens de verpleeghuisarts de hechte samenwerking tussen familie, dorp, personeel en leidinggevenden.

Oordeel
De Volkskrant analyseert sinds 2006 jaarlijks de kwaliteitsgegevens die de ouderenzorg aan de overheid levert . De ranglijst die daaruit voortkomt, is een hulpmiddel bij het bepalen van de kwaliteit, maar geen definitief oordeel, stelt het dagblad. Kleine units lijken stelselmatig beter te scoren dan grotere verpleeg- en verzorgingshuizen. Maar cijfers van een kleine steekproef kunnen de uitslag ook zo gunstig bijkleuren, dat het resultaat niet meer betrouwbaar is. De overheid belooft deze metingen te verbeteren, aldus de krant.

Overbelast
Net zoals er een top is in een ranglijst, is er ook een onderkant. In de krant vertelt een anonieme verpleeghuisarts over overbelast personeel op een slecht geleide Amsterdamse verpleegafdeling, waardoor een bewoner overlijdt. Door personeelsgebrek staan er leerling-verzorgenden met ongediplomeerde helpenden op een afdeling. Sommige bewoners lagen tot het einde van de ochtend in hun urine of ontlasting. Wonden werden niet of te laat behandeld. En zo gaat de verpleeghuisarts nog even verder.

Afgestompt
‘Het lijkt alsof sommige personeelsleden alleen voor de zorg kiezen omdat ze geen andere baan kunnen vinden. De selectiecriteria voor de opleiding zijn te soepel. Misschien hadden deze mensen ooit affiniteit met de zorg, maar zijn ze afgestompt door de werkdruk, het lage loon en het falende management’, verklaart de anonieme verpleeghuisarts de ernstige situatie in de krant. ‘Ik weet dat de situatie niet representatief is voor de sector. In andere verpleeghuizen wordt prettig geroeid met de schaarse riemen die ze er hebben. Het kan dus wel!’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op twitter

Bron: de Volkskrant, foto Lex van Lieshout/ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.