Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleeghuis schuldig aan dood bejaarde man

De Stichting De Stromen Opmaat Groep is schuldig aan de dood van een 81-jarige man in verpleeghuis Smeetsland in Rotterdam. De rechtbank veroordeelde vrijdag de stichting tot een geldboete van 10.000 euro. Dat is de helft van wat het Openbaar Ministerie (OM) had geëist.
Verpleeghuis schuldig aan dood bejaarde man

Het slachtoffer kwam in juli 2005 om het leven doordat hij op een verkeerde manier was vastgebonden met een zogenoemde Zweedse band. De 81-jarige man werd hangend in de band naast zijn bed gevonden. Waarschijnlijk had hij enige tijd in die positie verkeerd.

Uitleg
De stichting is volgens de rechtbank verantwoordelijk voor de zorg en de veiligheid van haar patiënten. Daarin schoot ze tekort. De rechtbank concludeerde dat De Stromen het personeel beter had moeten uitleggen hoe de Zweedse band moest worden gebruikt.

Schuldverklaring
De officier van justitie had twee weken geleden een boete van 20.000 euro gevraagd, maar de rechtbank besloot dat bedrag te verlagen omdat een boete ten laste zou komen van de zorg voor de huidige cliënten. De rechtbank legde wel een boete op, omdat hij het feit te ernstig vond om te kunnen volstaan met een schuldverklaring. De rechters willen met de straf de stichting doordringen van de verantwoordelijkheid.

Ernstig ziek
Constant van Schelven, van de raad van bestuur van De Stromen Opmaat Groep, zei vrijdag van mening te verschillen met de rechtbank. Volgens hem betwijfelt De Stromen of de man wel is overleden door de onrustband. De man was volgens Van Schelven ernstig ziek. Bovendien vindt de zorginstelling dat de instructies tijdens de opleiding goed waren. ‘De betrokken medewerkers hebben ook aangegeven dat zij wisten dat het anders moest.’

Kennis
Van Schelven denkt dat hij weinig anders kan dan zich bij de beslissing neerleggen. Bovendien vermoedt hij dat er met de kennis van nu naar de zaak van 2005 is gekeken. Het gebruik van de band komt de laatste tijd geregeld aan de orde. Onlangs pleitte de Inspectie voor de Gezondheidszorg voor het uitbannen van de Zweedse band. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.