Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verkeerd gebruik medicijnen tijdens ramadan

Moslims die medicijnen gebruiken, lopen tijdens de ramadan een risico op gezondheidsproblemen. Sommigen nemen hun dagelijkse vaste medicatie niet of onjuist in, zo waarschuwt de brancheorganisatie voor apothekers. Ook het warme weer vergroot het risico.
Verkeerd gebruik medicijnen tijdens ramadan
Foto: ANP

De ramadan duurt van 9 juli tot 7 augustus en in die tijd wordt er gevast totdat de zon ondergaat. Tijdens deze periode nemen sommige Moslims helemaal geen medicijnen in, of gebruiken minder dan ze voorgeschreven hebben gekregen. Anderen nemen juist alles tegelijk, na zonsondergang. Het gevolg hiervan is dat het medicijn onvoldoende werkt of dat er bijwerkingen optreden. Ook kan het lichaam anders op de medicatie reageren door het vasten, aldus de brancheorganisatie.

Vervangen
Het is mogelijk om sommige medicijnen te vervangen door middelen die langer werken, zodat ze minder vaak ingenomen hoeven te worden. Ook bestaan er een vervanger in de vorm van een pleister die de werkzame stof door de huid heen afgeeft. Zo hoeft de cliënt het medicijn niet via de mond in te nemen, wat weer tegen het principe van de ramadan ingaat. Soms moet de dosis aangepast worden als men het middel op andere tijdstippen wil innemen.

Advies

De brancheorganisatie van apothekers raadt het te allen tijde het medicijngebruik zelf aan te passen. Zorgmedewerkers die met cliënten werken die aan de ramadan doen, kunnen advies inwinnen bij de apotheek of huisarts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.