Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verboden spullen in jeugdgevangenissen

In de helft van alle jeugdgevangenissen zijn vorig jaar verboden spullen als drugs, dranks en voorwerpen die als wapen kunnen dienen, aangetroffen. De inrichtingen hebben dertien keer melding gemaakt van de aanwezigheid van deze zaken.
Verboden spullen in jeugdgevangenissen

Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) dinsdag geantwoord op vragen van de PvdA. Aanleiding was een uitzending van Pownews waarin te zien was dat jongeren in een gevangenis drugs gebruikten en mobiele telefoons hadden. Beide zaken zijn niet toegestaan.

Drank
De beelden kwamen deels uit een jeugdgevangenis in Zutphen. Een speciale afdeling van deze inrichting is na de uitzending doorzocht. Daarbij werden een mobiele telefoon, softdrugs en gemixte drank aangetroffen. De jeugdgevangenis is sindsdien scherper gaan controleren op deze afdeling voor jongeren die te vervelend zijn voor gewone afdelingen.

Slachtoffers
YouTube heeft vier filmpjes uit de jeugdgevangenis die eind vorig jaar op de videowebsite verschenen, op verzoek van het ministerie van Justitie verwijderd. Slachtoffers van de jongeren in de filmpjes zouden ongewild daders te zien kunnen krijgen. Daar komt nog bij dat de beelden ten onrechte de indruk wekken dat verblijf in een jeugdgevangenis een ‘vrolijke vakantie vol drank- en drugsgebruik’ is.

Drugshonden
Voor de aanpak van drank en drugs in de jeugdgevangenis verwijst Teeven naar maatregelen die het vorige kabinet al aankondigde. Controles worden scherper, met de inzet van drugshonden en speekselanalyses, en er komt meer aandacht voor de behandeling en preventie van verslaving.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.