Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Venlo dwingt lager salaris af bij zorgbestuurder

Wouter van Soest, bestuursvoorzitter van De Zorggroep in Noord- en Midden-Limburg, heeft zijn salaris aangepast, omdat gemeente Venlo anders geen zorg meer zou inkopen bij de organisatie.
Venlo dwingt lager salaris af bij zorgbestuurder
Foto: ANP XTRA

De Zorggroep heeft voor 476 medewerkers ontslag aangevraagd, terwijl de salarissen van bestuurders Wouter van Soest en Frank Rijnders vorig jaar flink stegen. Van Soest kreeg vorig jaar meer dan een kwart miljoen euro en de inmiddels gepensioneerde Rijnders kreeg ruim 300.000 euro.

De vijftig zorgbestuurders met een topinkomen verdienden in 2013 19 procent meer dan in 2012. Dat zegt de Abvakabo FNV naar aanleiding van hun jaarlijkse overzicht van topinkomens in de zorg. De vakbond maakte voor de vierde keer een ranglijst met 50 ’teveelverdieners’ in de zorg. Bekijk hier de Top50 >>

Inkoop

Wethouder Ramon Testroote van de gemeente Venlo stelde dat het inkomen van Van Soest fors omlaag moest, anders zou Venlo volgend jaar geen zorg meer inkopen bij De Zorggroep. In reactie op de stap van de wethouder hebben Van Soest en de raad van toezicht van organisatie besloten om het salaris van de bestuurder aan te passen. Zijn bruto-inkomen daalt hiermee van 222.000 euro naar ongeveer 195.000 euro op jaarbasis.

Overgang

De Zorggroep wil wel benadrukken dat de beloning voor de bestuurder wel binnen de geldende normen viel. Voor Van Soest geldt een overgangsregeling. In deze regeling staat dat zittende bestuurders in de publieke en semipublieke sector hun salaris nog vier jaar mogen behouden, en daarna moeten afbouwen.

Wet

In de Wet normering topinkomens (WNT) staat dat topfunctionarissen in de (semi)publieke sector niet meer mogen verdienen dan 130 procent van het salaris van een minister. De WNT-norm voor 2014 is vastgesteld op 230.474 euro.

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een  abonnement >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.