Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Veiligheid kind gaat voor beroepsgeheim

Het wordt voor gezinsvoogden mogelijk om alle informatie te krijgen die nodig is om de veiligheid van een kind zeker te stellen. Dat staat in een voorstel van Nine Kooiman (SP) waarmee de Tweede Kamer vorige week heeft ingestemd.
Veiligheid kind gaat voor beroepsgeheim

Een psychiater kan vanaf nu niet meer weigeren de nodige informatie te verstrekken aan de gezinsvoogd. Het is voor een jeugdwerker bijvoorbeeld belangrijk te weten of een ouder psychotisch is en of de ouder onder behandeling is. De veiligheid van een kind is belangrijker dan het beroepsgeheim van een arts. 

Belemmerd
Dat is de strekking van het voorstel van de Socialistische Partij. Die veiligheid kan in de praktijk belemmerd worden door het beroepsgeheim van de arts van de ouder.

Extra steun
Het voorstel van Kooiman betreft situaties waarin de kinderrechter al heeft vastgesteld dat een kind dusdanig in de problemen is dat extra steun en hulp nodig is. Deze steun wordt geleverd door de gezinsvoogd. Soms is het nodig dat de privacy van de ouders dan wijkt.

Psychotisch
‘De psychiater van een ouder bijvoorbeeld kan nu niet meer weigeren om relevante informatie te geven aan de gezinsvoogd. Die moet weten of de ouder nu wel of niet suïcidaal of psychotisch is en mogelijk het kind wat aan kan doen,’ aldus het SP-kamerlid.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: SP

1 REACTIE

  1. Jammer dat juist een lid van de SP een wetsvoorstel doet waar weer de privacy van individuen mee geschonden wordt.
    en nu maar hopen dat de m.i. zeer beperkt opgeleide gezinsvoogden kennis en compassie (voor kind en ouder) genoeg hebben om de aan hun verstrekte informatie juist te interpreteren
    het klinkt altijd zo moreel juist om alle muren te slechten als het om de veiligheid van het kind gaat maar ik vraag me af of deze Nine wel weet wat ze doet

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.