Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel succes, weinig financiële zekerheid

Bij Werkartaal leren werklozen een vak én de juiste beroepshouding. ‘Hier werk je aan jezelf door middel van techniek’, zegt directeur Gert Ruiter. Het leerbedrijf is een succes. Maar ook na twintig jaar ontbreekt structurele financiering.
Veel succes

Door Han van de Wiel – Werkartaal is een erkend leerbedrijf. Dagelijks komen er vijftig werklozen met, zoals dat heet, ‘een grote afstand tot de arbeidsmarkt’. Zij volgen intensieve scholing en training in vakken als hout-, metaal-, installatie-, elektro-, isolatie- of fietstechniek. Deelnemers met een taalachterstand krijgen een spoedcursus ‘vaktechnisch Nederlands’. Zonder die begeleiding kunnen ze geen plek op de arbeidsmarkt veroveren.

Zinken bak
Op een kleinschalig bedrijventerrein in Zeist-Oost staat het nieuwe gebouw van stichting Werkartaal: vier werkplaatsen en een kantoor. In de werkplaats metaaltechniek maken twee jongens, onder het toeziend oog van een praktijkopleider, op een dure computergestuurde machine een zinken bak. Er wordt gemeten, nagemeten en overlegd. Pas dan vouwen ze het zink. Op de fietsenafdeling poetst een deelnemer een serie verlengde bagagedragers: een opdracht van een fietsenzaak. De sfeer is ontspannen, de cursisten werken geconcentreerd. In pakweg twintig weken worden de deelnemers klaargestoomd. Het draait om technische kennis en kunde, sociale vaardigheden en het aanleren van de juiste beroepshouding. Ze leren omgaan met productiedoelstellingen, werkdruk en deadlines. Ook doen ze werkervaring op, onder meer via externe stages.

Betaald werk
Uiteindelijk vindt 70 procent binnen een jaar een baan bij een van de 350 werkgevers uit het netwerk van Werkartaal of begint aan een vervolgopleiding. Van deze groep heeft 80 procent ook na acht jaar nog steeds betaald werk. ‘Dit jaar zal het aantal deelnemers dat uitstroomt wat lager zijn’, verwacht directeur Gert Ruiter. ‘In bepaalde sectoren, met name in de hout en de metaal, gaat het niet goed. Daar is een shake-out bezig.’

Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine nummer 6, juni 2009

Bron: Foto: Stijn Rademaker

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.