Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Veel misbruikslachtoffers kregen vergoeding’

Veel slachtoffers van het seksuele misbruik van kinderen in de Rooms-Katholieke Kerk hebben in het afgelopen jaar een schadevergoeding gekregen. Er is in totaal enkele miljoenen euro's betaald. Dat heeft Wim Deetman, de voorzitter van de commissie die het misbruik heeft onderzocht gezegd. Slachtoffers plaatsen kanttekeningen bij de uitspraken van Deetman.
'Veel misbruikslachtoffers kregen vergoeding'
Foto: ANP-Photo/Roos Koole

Een commissie onder leiding van een oud-rechter uit Den Bosch beslist over de schadevergoedingen. De raad kijkt onder meer naar het bewijs en naar de schade die iemand heeft geleden. Sommige mensen krijgen een klein bedrag, anderen hebben veel geld ontvangen, aldus Deetman. Hij verwacht dat de commissie eind 2013 of halverwege 2014 klaar is met haar werk. Volgens Deetman heeft de Rooms-Katholieke Kerk tegenwoordig meer begrip voor de slachtoffers dan vroeger.

Waarheid

Volgens de belangenorganisatie van misbruikslachtoffers Mea Culpa hebben juist veel misbruikslachtoffers geen geld gekregen. ‘Deetman vertelt wederom niet de waarheid. Deetman stelt het allemaal in prachtige kerstsferen voor terwijl bijna alle congregaties weigeren te praten en geld uit te keren. De enige die een beetje wil praten is bisschop Wiertz’, aldus Mea Culpa’s woordvoerder Bert Smeets in een reactie.

Positief

Guido Klabbers van slachtofferorganisatie KLOKK plaatst ook kanttekeningen bij het beeld dat Deetman schetst. ‘Niet iedereen zal zich in het positieve beeld herkennen.’ De realiteit is dat een aantal mensen geld hebben gehad en het lijkt of het nu allemaal goed gaat, maar de vraag is of dat door iedereen wordt gedeeld. Volgens Klabbers wordt er ‘nogal genuanceerd gedacht’ over de criteria waaraan iemands verhaal moet voldoen en krijgen mensen mogelijk een schadevergoeding die mogelijk niet hoog genoeg is. Volgens hem zou niet de daad moet gelden als criterium, maar de gevolgen die iemand daarvan ondervindt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.