Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel kritiek op plan keuring jonggehandicapten

Het plan van minister Donner van Sociale Zaken om het aantal jonggehandicapten met een Wajong-uitkering terug te dringen, stuit op veel kritiek. In plaats van op hun 18e, wil Donner jongeren met een handicap pas op hun 27e definitief keuren voor de Wajong. Hij denkt dat een grote groep van hen tot die leeftijd kan studeren of gedeeltelijk werken.
Veel kritiek op plan keuring jonggehandicapten

Donner vindt het onverstandig om jongeren al op hun 18e volledig arbeidsongeschikt te verklaren en tot hun 65e een uitkering te geven. Uit onderzoek blijkt dat maar een op de vijf Wajongers niet kan werken.

Opzet keuring
In de opzet die Donner voor ogen heeft, vindt een eerste keuring nog steeds op het 18e jaar plaats. Naar schatting zal 20 tot 30 procent dan een volledige uitkering krijgen. De rest gaat werken of studeren en ontvangt een gedeeltelijke Wajong-uitkering als aanvulling op het inkomen. Op het 27e jaar vindt dan de definitieve keuring plaats.

Minder ondersteuning
De groep die tot hun 27e kan werken of studeren zou dan recht krijgen op een inkomensondersteuning die lager is dan de Wajonguitkering: 50 tot 70 procent van het minimumloon, denkt Donner. Terwijl een Wajonguitkering 75 procent van het minimumloon bedraagt. ‘Veel te laag’, vindt PvdA-Kamerlid Hans Spekman.

Sancties
Er komen dan ook grote bewaren vanuit de PvdA-kring. De partij vindt dat het beter is om sancties te treffen tegen jongeren die wel kunnen werken, maar dat niet willen. Zij houdt zich vast aan de koopkrachtbescherming en inkomensbescherming voor deze groep.

Ander probleem
Het CDA heeft ook forse kritiek op het voorstel van Donner om een werkplicht in te voeren voor jonggehandicapten tot 27 jaar. De vakbond CNV ziet eveneens niets in het voorstel van de minister. Volgens een woordvoerster biedt het geen oplossing voor het probleem dat veel jongeren met een handicap graag willen werken, maar op de arbeidsmarkt niet voldoende kansen krijgen. Groei

Wajong
Op dit moment hebben 170.000 jongeren een Wajong-uitkering. Zonder ingreep groeit dat aantal de komende decennia naar 500.000 of zelfs 700.000. Dat zei Donner dinsdag in de Tweede Kamer. Begin mei komt de minister met voorstellen om de groei van het aantal Wajong-gerechtigden af te remmen. Volgens ingewijden wil hij daarvoor 50 miljoen euro extra uittrekken. (Bron: ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.