Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel hogere eigen bijdrage voor verzorgingshuis

Voor tienduizend ouderen valt de eigen bijdrage die zij moeten betalen in een verzorgings- of verpleeghuis veel hoger uit. Dat meldt een woordvoerster van de ANBO. Sinds dit jaar wordt de eigen bijdrage op het inkomen en op een hoger deel van het eigen vermogen gebaseerd. De ouderenbond heeft een meldpunt geopend.
Veel hogere eigen bijdrage voor verzorgingshuis
Foto: ANP-Photo/Robin Utrecht

Honderden mensen hebben de bond al benaderd, aldus de woordvoerster. Het EO-programma De Vijfde Dag, dat woensdag aandacht besteedde aan het onderwerp, vond voorbeelden van mensen die veel meer geld gaan betalen. Zo is er een meneer van 89 die na vijf hersenbloedingen zijn boerderij moest verkopen en verhuizen naar een verzorgingshuis. Voor zijn verblijf daar betaalt hij al jaren de hoogst mogelijke eigen bijdrage. Dit jaar wordt gekeken naar het eigen vermogen en aangezien de meneer spaargeld heeft staan dankzij de verkoop van zijn boerderij, is zijn eigen bijdrage verhoogd is met ruim 922 euro per maand.


Geschrokken

Mensen betaalden tot eind vorig jaar 4 procent vermogensinkomensheffing. Dat is 12 procent geworden. ‘In principe is het niet verkeerd om ouderen met vermogen iets meer te laten betalen, maar de vermogensbijtelling is in één klap veel hoger geworden. Bovendien zijn mensen niet geïnformeerd over de gevolgen ervan. Heel veel mensen zijn zich een ongeluk geschrokken toen de brief van uitvoeringsinstantie CAK op de mat viel’, aldus ANBO-directeur Liane den Haan.

 

De ANBO-meldlijn is tussen 10:00 en 14:00 te bereiken op 0348 466688

Ouderen of hun kinderen kunnen de beschikking van uitvoeringsinstantie CAK ook mailen naar advieslijn@anbo.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.