Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Veel bezuinigingen treffen zwakkeren extra’

In Amsterdam dreigen 4000 probleemgezinnen en 19.000 jongeren in grote problemen te komen door de bezuinigingen van het kabinet. Zij kunnen worden getroffen door verscheidene maatregelen. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Amsterdam. Wethouder Lodewijk Asscher (financiën, PvdA) heeft daarover woensdag een brandbrief gestuurd aan premier Mark Rutte.
'Veel bezuinigingen treffen zwakkeren extra’

De gezinnen en jongeren kunnen te maken krijgen met (een combinatie van) kortingen op onder meer de jeugdzorg, de begeleiding van licht verstandelijk gehandicapten, het persoonsgebonden budget en de Wajong. De wethouder spreekt van ‘een onacceptabele cumulatie van effecten’.

Opeenstapeling
Asscher: ‘De onderzoeken laten goed zien dat voor iedere afzonderlijke heroverweging wellicht iets valt te zeggen, maar dat de opeenstapeling van heroverwegingen onbedoeld een grote kwetsbare groep Amsterdammers treft.’

Criminaliteit
Onder de jongeren die in de problemen dreigen te komen, zijn volgens de onderzoeken 10.000 jongeren met een licht verstandelijke beperking en psychiatrische problemen en 9000 jongeren die gevaar lopen in de criminaliteit te belanden. De gevolgen van de bezuinigingen voor deze groepen kunnen volgens Asscher op lange termijn juist tot grotere kosten voor de overheid leiden.

Noodfonds
De PvdA-wethouder pleit er voor dat een minister de gevolgen van alle bezuinigingen in kaart brengt. Ook moet er een landelijk noodfonds komen om schadelijke effecten voor gezinnen en jongeren enerzijds en de financiën van Rijk en gemeenten anderzijds op de lange termijn te voorkomen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.