Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Velzen (SP): ‘Naamsverandering Glen Mills is operatie verbloeming’

De Glen Mills School in Wezep krijgt een andere naam. Dat heeft minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin woensdag gezegd in een overleg met de Tweede Kamer over gesloten jeugdzorg. Krista van Velzen (SP) noemt de naamsverandering ‘operatie verbloeming’.
Van Velzen (SP): ‘Naamsverandering Glen Mills is operatie verbloeming’

Door Alexandra Sweers – Voorlopig wordt naar de school verwezen als de locatie Wezep van de Hoenderloo Groep, een instelling voor probleemjongeren. Rouvoet hevelt de school volgend jaar over tot een gesloten instelling om de omstreden methode ‘holding’ juridisch mogelijk te maken. ‘Belachelijk’, vindt het SP-Kamerlid. ‘De naam is besmet en daarom wordt die veranderd. Maar hoe je het ook noemt, de instelling functioneert niet en de stekker moet eruit.’ (Foto: SP)

Holding
Eerder dit jaar kwam Glen Mills in opspraak door de methode ‘holding’ die de instelling toepast. Hierbij worden agressieve leerlingen vasgepakt en tegen de grond gedrukt. ‘Deze methode is in een open instelling niet toegestaan. Dus je kunt stellen dat de minister achter deze manier van werken staat’, zegt Van Velzen.

Zware jongens
Volgens het Kamerlid is het bovendien onverantwoord dat de doelgroep van de instelling verandert en zo het hele experiment uit zijn verband wordt gerukt. ‘Glen Mills was bedoeld voor zware jongens, bendeleden die strafbare feiten hebben gepleegd. Nu het een gesloten inrichting wordt, komen er jongens die geen strafbare feiten hebben gepleegd. Dat zijn de meelopers, de jongens die onder toezicht zijn gesteld. Je kunt niet zomaar alle factoren in een experiment veranderen. Dan moet je er een streep onder zetten.’

Rechten

Van Velzen deed dit jaar onderzoek naar de Glen Mills School en concludeerde dat er mishandeling plaatsvond en dat het recidive van deze jongens hoger is dan in de jeugdgevangenis. Van Velzen: ‘Als ik de woordvoerder van de school mag geloven, gaan ze er onder meer op letten dat de leerlingen voldoende slaap krijgen. Dat was daar structureel te weinig en daarmee schenden ze de rechten van de mens. Ik hoop dat de Inspectie daar onverwacht op bezoek gaat. Wat mij betreft gaat de stekker er nog steeds uit, want zo kunnen we niet met onze jeugd omgaan.’

Bron: Foto SP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.