Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Van Rijn wil zorgwet niet uitstellen

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ziet geen reden om de op stapel staande veranderingen in de langdurige zorg voor ouderen, gehandicapten en chronisch zieken uit te stellen. 'Uitstel maakt het probleem niet anders. Ik zou niet weten waarom we nu nog moeten uitstellen', zo reageerde Van Rijn woensdag op het verzoek van CDA, GroenLinks en 50PLUS om de operatie niet al volgend jaar, maar pas in januari 2016 te laten ingaan.
Van Rijn wil zorgwet niet uitstellen
Foto: ANP

‘Ik merk dat gemeenten zeggen: zorg nou dat er duidelijkheid is over de wet. Dan zijn we het niet overal over eens, maar we kunnen aan de slag’, aldus Van Rijn. Volgens hem worden grote inspanningen verricht om de invoering per 2015 te doen slagen en zorgt uitstel tot extra ongewenste onzekerheid.

Dagbesteding

Het kabinet wil dat gemeenten vanaf volgend jaar verantwoordelijk worden voor dagbesteding en begeleiding van bijvoorbeeld kwetsbare ouderen. De overheveling van taken gaat gepaard met bezuinigingen, onder meer op de huishoudelijke hulp. CDA, GroenLinks, SP en 50PLUS gaat het te snel. Zij willen dat gemeenten meer tijd krijgen om zich voor te bereiden op de nieuwe taken.

Langdurige zorg

In het debat met de Tweede Kamer zei Van Rijn woensdag dat hij begrijpt dat alle veranderingen voor onzekerheid zorgen. De langdurige zorg is volgens hem nu prima geregeld, maar aanpassingen zijn nodig om dat in de toekomst zo te houden. In 2017 gaat er nog steeds evenveel geld naar de langdurige zorg als nu, benadrukte hij. Alleen de groei van de uitgaven wordt afgeremd.

Stijgende kosten

Het kabinet hervormt de langdurige zorg om een einde te maken aan de stijgende kosten en om ouderen en gehandicapten die dat willen langer thuis te kunnen laten wonen. Afgelopen week verzekerde het kabinet zich van de steun van de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP door de eerder aangekondigde bezuinigingen van ruim 3 miljard euro op de langdurige zorg wat te verzachten. In 2015 is er voor de gemeenten daardoor 360 miljoen euro meer beschikbaar dan eerder. Donderdag stemt de Tweede Kamer over de voorstellen, die voor de zomer ook nog in de Eerste Kamer moeten worden behandeld.

3 REACTIES

  1. Het is zeer schrijnend dat geld regeert boven inhoud. Van Rijn duwt dit voorstel voor eigen prestige door. Daar winnen we niets mee. Hij zou eens mee moeten doen aan een programma als terug naar de werkvloer. Hij roept maar wat. Politieke kretologie voor gewin.

  2. Lees alle reacties
  3. ‘Uitstel maakt het probleem niet anders. Ik zou niet weten waarom we nu nog moeten uitstellen’. Nou…wellicht omdat de oplossing géén echte oplossing is…maar weer zo’n probleemgevende ‘oplossing’ die uit de koker van de tunnelvisie bezuinigen komt…en die de slopende en nadelige werkingen heeft bewezen. Of moet er snel nog even onherstelbare schade toegebracht worden? Snel erdoor jassen zodat politici voorlopig weer jaren hierover kunnen ‘vergaderen’? Het zou zomaar kunnen dat door het uitstel er andere ideeën als oplossingen komen bovendrijven…als de dijken maar niet doorbroken zijn! Maar 1 ding is al zeker: het vertrouwen in politici en hun ‘oplossingen’ is helemaal verdwenen…gezien de sociale- én economische afbraak op teveel fronten! Dat vertrouwen zal er op deze manier vanwege die te snel doorgevoerde slopende dwangbuisbeleidswijzigingen NOOIT komen!

  4. Natuurlijk invoeren. Stel je voor dat je énige voorzichtigheid zou betrachten tijdens de grootste stelselhervorming van de gezondheidszorg in decennia. Nee hoor, we wringen het de burger gewoon door de strot, en dat gemeenten melden dat een belangrijk aantal zaken rondom de stelselherziening niet duidelijk zijn, dat veronachtzamen we gewoon! Trouwens, als deze omwenteling zo nodig is omdat ouderen graag thuis willen blijven wonen, hoe komt het dan dat er niet wordt geluisterd naar ouderen die gewoon in hun verzorgingshuis willen blijven wonen, bij hun sociale netwerk in de vorm van kaartclubjes, bingo, gezamenlijk boodschappen doen etc. Wat zullen zij zich véilig voelen straks, in hun eigen huisje in een straat waar zij de buurt niet kennen…en maar moord en brand roepen als er weer eens iemand wordt gevonden die al enige tijd overleden moederziel alleen achter de voordeur ligt.. Maar dat gebeurt niet hé, dáár gaat de zichtbare schakel straks voor zorgen die diagnostiseert, indiceert, doorverwijst, andere professionals moet inschakelen, de ‘spin in het web moet zijn’, en daarnáást nog reguliere verpleging bieden….
    Zullen we ons gezond verstand gebruiken, even pas op de plaats maken en kijken waar we staan en of de op de goede weg zitten? Of gaan we pas op de remmen staan als de trein al uit de bocht gevlogen is?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.