Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van gedachten wisselen. Filosofie en ethiek voor sociale beroepen

Juist de vragen over wat mensen gewoonlijk vanzelfsprekend vinden, zijn onderwerp van filosofische bespiegelingen. En onderwerp van dit boek. Het gaat dan om vragen die professionals in de beroepspraktijk tegenkomen.
Van gedachten wisselen. Filosofie en ethiek voor sociale beroepen

Het gaat om gewone vragen als: wat is denken, de zin van het leven. Maar ook: is een drugsgebruiker verantwoordelijk voor zijn verslaving? Moeten hangjongeren keihard worden aangepakt?

De auteur bespreekt een aantal thema’s waarmee sociaal werkers in hun beroepspraktijk worden geconfronteerd: welzijn, geluk. Vrijheid, gelijkheid, verantwoordelijkheid, macht, menswaardigheid. Hij wil de professional – en de student – informeren over de filosofische vragen en antwoorden achter deze thema’s. Hij wil ze echter ook leren fundamentele vragen te stellen over waar ze mee bezig zijn.

 
Het eerste hoofdstuk gaat over filosofie als verwondering en zelfoefening van het denken. Daarna volgen een zestal hoofdstukken rondom een thema. In die hoofdstukken worden een aantal bij het thema betrokken filosofen geraadpleegd. Andere thema’s zijn: vooruitgang; de zorg voor anderen; de boel bij elkaar houden; mensen zijn vanzelfsprekend.
 
Een interessant boek voor ieder die verder wil denken dan wat hij op straat ziet.

Auteur: Richard de Brabander
Uitgever: Uitgeverij Coutinho, Bussum, 2008
ISBN: 978 90 469 0102 1
Prijs: € 23,-

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.