Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van der Laan wil leerplicht voor alle leeftijden

Minister Van der Laan wil met leeftijdsonafhankelijke leerplicht allochtonen dwingen in te burgeren. Dat zegt hij in een interview met nu.nl. Het uitgangspunt is dat mensen ongeacht hun leeftijd een minimaal opleidingsniveau moeten hebben en meegroeien. ‘Het is bespottelijk dat ik moeders tegenkom die niet weten op welke school hun kind zit’, aldus de minister in het interview.
Van der Laan wil leerplicht voor alle leeftijden

De oplossing moet volgens Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) nog verder uitgedacht en uitgewerkt worden. ‘Maar mensen die er verstand van hebben zeggen dat je dit voor iedereen zou kunnen verplichten.’ De minister vindt vooral dat er over de Nederlandse taal geen discussie mag bestaan. ‘Die moet je beheersen. Als ouders geen Nederlands spreken komen hun kinderen als ze vier zijn met twee jaar achterstand op school. Werk dat maar eens weg.’

Gek

In het interview blikt Van der Laan terug op het afgelopen jaar. Naar alle verwachting was dat een zwaar jaar. Volgens de minister gaat wat er in zijn portefeuille zit niet meteen heel soepel. Ook vindt hij dat de oppositie wat betreft het integratiedebat, net zoals bij zijn voorganger Ella Vogelaar, met vork en mes klaarstaat. ‘Aan de ene kant zeggen ze: je bent te slap, aan de andere kant zeggen ze: je bent te hard. Ik denk dan: ben ik nou gek, of zijn jullie gek? Ik ben tot die laatste conclusie gekomen.’

Verplichting

Wat hem nog meer opvalt, is dat inburgeraars de inburgeringscursus vaak als een verplichting zien in plaats van een cadeau. ‘Het is de optelsom van jarenlang veel te vrijblijvend beleid. Dat ga je niet in een paar maanden helemaal oplossen’, zo concludeert de minister in het gesprek.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: www.nu.nl/Foto: ANP/Marcel Antonisse

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.