Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van der Laan wil in PvdA-nota aandacht verharding

Het partijbestuur van de PvdA moet in zijn nota over integratie aandacht besteden aan de verharding waar moslims de laatste jaren mee te maken hebben gekregen. Dat heeft PvdA-minister Eberhard van der Laan voor Integratie woensdag gezegd tijdens een partijbijeenkomst over de nota.
Van der Laan wil in PvdA-nota aandacht verharding

Van der Laan wil een apart hoofdstuk in de nota over de verharding die plaats heeft gevonden sinds de aanslagen van 9-11 op de Verenigde Staten . ‘Want die slaat ook over op mensen die heel goed hun best doen’, aldus de bewindsman. Hij noemt dat ‘nodig voor het evenwicht’ in de integratienota.

Verantwoorden
Een lid van de PvdA gaf woensdag een voorbeeld van de manier waarop veel autochtone Nederlanders anders naar moslims zijn gaan kijken. Na 15 jaar als leraar te hebben gewerkt, moest de vrouw zich tijdens een sollicitatiegesprek voor het eerst verantwoorden voor haar hoofddoek.

Zachtzinnig
Volgens Van der Laan is de PvdA niet hard of zacht als het gaat om integratie maar redelijk. ‘De PvdA grijpt in als het nodig is, maar doet dat zachtzinnig.’ Als voorbeeld nam hij de jongeren die vorig jaar stennis schopten in de Goudse Oosterwei.

‘Die jongeren maken problemen, maar ze hebben ook problemen’, aldus de bewindsman. Door een gebrekkige kennis van het Nederlands zijn zij als kleuter al op achterstand gezet. Van der Laan hamert daarom op extra taalles aan jongeren die thuis nauwelijks Nederlands horen.

Kritiek
Overigens zegt Van der Laan dat hij het voor 98 procent eens is met de nota die de toekomstige richting van de PvdA over de integratie moet aangeven. Toch staat hij niet alleen in zijn kritiek. Andere leden en prominenten van de partij vinden dat het stuk te veel de nadruk legt op problemen met allochtonen.

De opstellers van de integratienota, partijvoorzitter Lilianne Ploumen, Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem en burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam hebben inmiddels aangekondigd de resolutie te zullen aanpassen om de positieve kanten van diversiteit meer naar voren te halen.
Het is de bedoeling dat de leden van de PvdA de nota tijdens een congres in maart vastleggen. (ANP)

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.