Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van der Laan: Aantal inburgeraars komend jaar op 50.000

Het aantal inburgeraars zal in 2010 ongeveer 50.000 bedragen, maar misschien worden het er wel 53.000. Dat heeft minister Eberhard van der Laan (Integratie) woensdag gezegd. Hij komt op dat aantal na ambtelijk en bestuurlijk overleg, vooral met de gemeenten.
Van der Laan: Aantal inburgeraars komend jaar op 50.000

‘In 2009 is de inburgering op stoom gekomen’, aldus de bewindsman. Afgelopen zomer sloeg hij alarm: het zouden er dit jaar maar 35.000 zijn. Gemeenten brachten hun inburgeringszaken op orde en het aantal werd later bijgesteld op 43.000. Van der Laan gaf woensdag toe dat hij zich in de zomer misschien wel erg scherp had uitgelaten.De doelstelling blijft wel de oorspronkelijke 60.000, maar Van der Laan waarschuwde dat ervoor moet worden opgepast dat ‘de machine niet stukgaat’.

Instap

De minister heeft nog eens 75 miljoen euro voor de inburgering beschikbaar, maar een deel daarvan is ook voor instapcursussen, die mensen op weg moeten helpen naar de inburgeringscursussen. Voor projecten om ouders van schoolkinderen ook naar de scholen te krijgen, inburgering op de werkvloer en re-integratie.

Eigen belang
Wethouder Rik Grashoff van Rotterdam zei komend jaar zesduizend inburgeraars te kunnen halen. ‘We zijn eindelijk bezig ons door de rijstebrijberg heen te eten.’De inburgering liep een enorme achterstand op in 2007, toen er maar tienduizend liefhebbers voor waren. ‘Dat was een rampjaar, door de toen onuitvoerbare wet-Verdonk’, aldus Grashoff. Hij ziet ook dat het veel effect heeft om de kandidaat-cursisten te wijzen op hun eigen belang bij een cursus. In Rotterdam doen ze dat onder meer met hulp van oud-inburgeraars, die als een soort ambassadeurs optreden.

Uitval

Zijn Haagse collega Rabin Baldewsingh gokt op een dikke 5400 inburgeraars in zijn stad. Behalve 50.000 inburgeraars in totaal hoopt het ministerie van WWI op tienduizend belangstellenden voor zogenoemde instapcursussen en vierduizend voor alfabetiseringscursussen. De begeleiding tegen uitval gedurende de curussen gaat beter worden.

Beest

Van der Laan vindt zelf dat hij ‘als een beest aan de inburgering heeft getrokken’. Het is ook hoogst noodzakelijk: ‘Als een kind op zijn vierde bij school wordt afgeleverd door ouders die geen Nederlands spreken, dan heeft het een taalachterstand van twee jaar.’ Volgens Van der Laan leidt dat tot meer schooluitval, werkloosheid en criminaliteit.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Ed Oudenaarden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.