Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vaker depressie rond problematische zwangerschap

Hoe meer problemen rond de zwangerschap en de geboorte, hoe groter het risico op een depressie bij de moeder na de bevalling. Hulpverleners moeten zich daarvan bewust zijn, zodat de depressie tijdig wordt ontdekt en behandeld. Dat is van belang voor moeder en kind.
Vaker depressie rond problematische zwangerschap

Hoe meer problemen een vrouw tijdens haar zwangerschap of de bevalling tegenkomt, hoe groter het risico dat zij in de eerste twee maanden na de geboorte van haar kind depressief wordt. Een andere term daarvoor is postnatale depressie. Problemen waar het om gaat zijn vooral zwangerschapsvergiftiging, een ongeplande keizersnede, een ziekenhuisopname tijdens de zwangerschap, het vermoeden dat het nog ongeboren kind in nood is of opname van de baby in het ziekenhuis in de eerste week na de geboorte. Dat blijkt uit het Generation R-onderzoek van het Erasmus MC.

Complicaties
Tot nog toe was er weinig onderzoek gedaan naar de relatie tussen deze problemen en het ontstaan van postnatale depressie. Van de vrouwen die binnen Generation R meededen aan dit onderzoek, ontwikkelde 8 procent (1 op de 12) een postnatale depressie. Vrouwen die met één probleem werden geconfronteerd, hebben een risico van 1 op de 7 om in de eerste twee maanden na de bevalling depressief te worden. Dit risico loopt op naar 1 op de 4 bij vrouwen die vier tot vijf complicaties doormaakten.

Slaapproblemen
Uit eerder onderzoek bleek dat rond de 10 procent van de vrouwen na de geboorte een depressie ontwikkelen. In de meeste gevallen gebeurt dat binnen drie maanden na de geboorte. De diagnose is echter moeilijk te stellen, omdat de criteria van depressie, zoals gewichtsverlies en slaapproblemen, bij veel vrouwen voorkomen die net moeder zijn geworden.

Ontwikkeling
Een onbehandelde postnatale depressie kan maanden of zelfs jaren aanhouden, met grote gevolgen voor de moeder en de ontwikkeling van het kind. Daarom is het belangrijk om te weten welke factoren het risico op een postnatale depressie verhogen, zodat tijdig kan worden gehandeld als die zich voordoen. Zorgverleners kunnen de moeder dan sneller naar behandeling toe leiden, zodat de gevolgen voor haar en haar kind beperkt blijven.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Erasmus mc/foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.