Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbonden tegen fusiemachine Philadelphia Zorg

Zes vakbonden hebben hun vertrouwen opgezegd in de Raad van Bestuur van zorgorganisatie Philadelphia. De samenwerking tussen de megafusie-instellingen Evean, Philadelphia en Woonzorg Nederland zal volgens de bonden floppen door miljoenentekorten.
Vakbonden tegen fusiemachine Philadelphia Zorg

Door Carolien Stam – Twee van de drie samenwerkende organisaties lijden maandelijks verliezen van enkele miljoenen euro’s. Oorzaak van de tekorten is volgens de vakorganisaties de opeenstapeling van fusies en herstructureringen. De megafusie tussen de twee zorginstellingen en de woningcorporatie wordt volgens de bonden een flop.

Grote gevolgen
De dwang om steeds groter te worden leidt tot ingrijpende reorganisaties met – volgens de bonden – grote gevolgen voor de werknemers. Omstreden was de megafusie – in april dit jaar – van

Philadelphia Zorg, Evean en woningcorporatie Woonzorg Nederland tot Espria. De drie organisaties zeggen te willen samenwerken om op 150 plaatsen in het land kleinschalige ouderenzorg te realiseren.

Duidelijkheid
De bonden willen nu duidelijkheid van Philadelphia Zorg over de inlijving van Kruiswerk West-Veluwe(KWV) en de bestuurlijke fusie met Stichting Thuiszorg Midden Gelderland (STMG). De laatste is verliesgevend, terwijl ook Philadelphia Zorg zelf maandelijks 1 miljoen euro verlies lijdt, aldus de bonden.

Rode cijfers
Bestuurder Bart ten Have van vakbond NU’91 zegt op de website van Zorgvisie dat KWV vóór de overname door Philadelphia een positief draaiende instelling was en nu diep in de rode cijfers zit. ‘We willen garanties dat er geen sprake is van uitverkoop van de huishoudelijke verzorging aan de schoonmaakbranche.’

Stemmingmakerij
Vice-voorzitter Frits Brink van de Raad van Bestuur van Espria spreekt van stemmingmakerij van de vakbonden. Er zou wel degelijk overleg zijn tussen Philadelphia en de bonden over de fusie en er zijn met de bonden afspraken gemaakt over de samenwerking met de schoonmaakbranche.

Ondoorzichtig
Volgens Jan Kramer van vakbond Abvakabo FNV ziet men partijen van grote fusieorganisaties in de zorg na de fusie steeds slechter presteren. ‘Het lijkt alsof het bestuur geen verantwoording af wil leggen over wat het personeel kan verwachten. Alle beslissingen worden heel ondoorzichtig genomen zonder medezeggenschap,’ zegt Kramer in Zorgvisie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.