Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vakbond voorspelt meer massaontslagen

Voorzitter Corrie van Brenk van zorgvakbond Abvakabo FNV vindt het stuitend dat werkgevers in de zorg al zoveel mensen ontslaan. Ze voorspelt meer massaontslagen de komende tijd. Maar de bezuinigingen zijn nog niet definitief, vindt de vakbondsvrouw. 'Werkgevers moeten zich juist verzetten.'
Vakbond voorspelt meer massaontslagen
Foto: ANP Photo

Veel zorginstellingen nemen een voorschot nemen op overheidsbezuinigingen door in groten getale hun personeelsbestand in te krimpen. Stichting De Opbouw maakte vorige week bekend dat er de komende jaren 800 tot 1200 medewerkers moeten vertrekken. Thuiszorgorganisatie Sensire ontsloeg eerder dit jaar 1100 mensen vanwege de bezuinigingen in de thuiszorg. Ook bij de Amsterdamse zorginstelling Amstelring staan honderden banen op de tocht.

Massaontslag

‘En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Je zult zien dat veel werkgevers de komende tijd met plannen voor massaontslag komen’, voorspelt Van Brenk. ‘Maar de bezuinigingen zijn nog niet definitief, ze moeten nog door de Eerste Kamer.’ Ze vindt het stuitend dat werkgevers de plannen toch al aangrijpen om in te krimpen. ‘Preventief ruimen’, noemt de vakbondsvrouw het. ‘Het klinkt als paniekvoetbal van de bestuurders. Je zou hopen dat ze in staat zijn om verschillende scenario’s uit te werken: dat doen we in situatie A en dit in situatie B. Daar verdienen ze vorstelijk genoeg voor. Maar toch grijpen ze meteen naar ontslagen.’

Alarm

‘In Nederland zouden alle alarmbellen af moeten gaan. Als het kabinet deze plannen doorvoert, dan wil dat zeggen dat er heel veel ontslagen aan zitten te komen in de zorg.’ Ze spreekt van 30.000 ontslagen de komende 2 jaar in verzorgingstehuizen, 50.000 in de thuiszorg, 22.000 in de gezondheidszorg en 20.000 in de jeugdzorg.

Zorginstelling

‘Wat moet er gebeuren met al die mensen in al deze zorginstellingen? Die huizen zitten vol, maar het personeel verdwijnt. We worden met zijn allen steeds ouder. We hebben dat verzorgende personeel keihard nodig’, stelt Van Brenk.

Verzet

De Abvakabo-voorzitter hoopt op breed verzet tegen de kabinetsplannen. De vakbond heeft momenteel een campagne lopen waarin hij zorgpersoneel oproept om zelf andere oplossingen aan te dragen voor de druk op de zorg. Deze ideeën worden in augustus gepresenteerd aan het kabinet.

1 REACTIE

  1. Als je het aantal van die ontslaggolf lees, krijg je toch kippenvel.Dan zou dat gaan om zo,n 120.000 mensen in 2 jaar tijd.Het is te erg voor woorden.Al vraag ik me dan ook serieus af of dit ook om ontslagen gaan van bestuurders(met bonus)Wat doe je met het werk wat daardoor blijft liggen.Welke mensen gaan dat werk overnemen.Mantelzorgers?in de ouderenzorg zie je dat dit ook al de jongsten niet meer zijn.Goedkope krachten uit weet ik wat voor land, die geen nederlands spreken.Vrijwilligers.Werklozen?Ik weet het niet maar begin meer en meer in te zien dat de politiek dit werk onderschat.Misschien leeft Rutte nog in de tijd van Florence Nightinggale en zou willen dat wij allen weer als vrijwilliger gaan werken.Maar we hebben een vak geleerd net als een boekhouder,stucadoor etc., die wij ook moeten betalen als ze werk voor ons doen.Jammer genoeg wordt de zorg onderschat door velen in de politiek en als bovenstaande ontslagen doorgaan wordt het een ramp!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.