Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Utrecht pakt jeugdbendes gerichter aan

Gemeente, politie en het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht willen dit jaar veelvoorkomende criminaliteit terugdringen door criminele jongerengroepen aan te pakken. De stad kent tien jeugdbendes die verantwoordelijk zijn voor een belangrijk deel van deze criminaliteit. Dat meldden de drie instanties dinsdag.
Utrecht pakt jeugdbendes gerichter aan

Eerder deze maand bleek dat de regio Utrecht de meeste criminele jeugdgroepen heeft. Zij zijn verantwoordelijk voor bedrijfsinbraken, ramkraken, drugs, loverboypraktijken en woninginbraken. ‘We denken dat een preventieve dadergerichte aanpak meer zoden aan de dijk zet dan achteraf na een misdrijf pas onderzoek naar de daders te doen’, aldus districtschef stad Utrecht, Johan van Renswoude.

Gedrag

Het plan is om vooral aan de hand van het gedrag van de groepsleiders ook de betrokkenheid van andere bendeleden te bepalen. Verder zet de politie meer rechercheurs in en maken ze nieuwe afspraken met gemeente en Openbaar Ministerie over criminele jongvolwassenen tussen de 18 jaar en 23 jaar. Ook wordt het reclasseringstoezicht aangescherpt.

Contract

Een onderdeel van de aanpak wordt een proef met gedragscontracten. ‘Daarin maken we afspraken met de zogeheten aanstormende talenten in de criminaliteit. Deze minderjarigen proberen we via zo’n contract aan de regels te houden. Zo niet, dan volgen er consequenties zoals een gebiedsverbod’, aldus burgemeester Aleid Wolfsen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP/Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.