Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Utrecht krijgt centrum seksueel geweld

Utrecht krijgt volgend jaar een Centrum Seksueel Geweld, waar slachtoffers van verkrachting worden opgevangen. Dat heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zaterdag bekendgemaakt.
Utrecht krijgt centrum seksueel geweld

Het centrum gaat slachtoffers van verkrachting, zowel mannen en vrouwen van alle leeftijden opvangen. Slachtoffers van misbruik zoeken uit schaamte gemiddeld pas anderhalf jaar na het seksuele geweld hulp. Ook doen ze vaak geen aangifte, zodat daders niet gezocht en opgepakt kunnen worden.

Sporen

Snelle opvang na een seksueel misdrijf het risico op blijvende medische problemen voor de slachtoffers, zoals een seksueel overdraagbare aandoening of ongewenste zwangerschap, aanzienlijk verkleinen.

Nut

Het wordt het eerste ‘rape centre’ van Nederland. In Denemarken, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten bestaan deze centra al langer en hebben ze hun nut ruimschoots bewezen, aldus een zegsvrouw. Het Centrum Seksueel Geweld is een samenwerking van het UMC Utrecht, de zedenpolitie en de NWO.

Geweld

Volgens cijfers van de Rutgers Nisso Groep, het Nederlandse kenniscentrum voor seksualiteit, hebben vier op de tien vrouwen in hun leven ooit een keer te maken met seksueel geweld. Eén op de tien vrouwen heeft zelfs te maken met een vorm van verkrachting.

Aangifte

Rutgers Nisso schat dat van slechts één op de tien seksuele delicten ook aangifte wordt gedaan. Vrouwen zijn eerder geneigd tot aangifte als zij de dader niet kennen of als zij fysiek letsel aan het misdrijf hebben overgehouden. Een vijfde van de vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel geweld, houdt hier blijvende psychische klachten aan over.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.