Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uniek opleidingstraject ouderenzorg in Zoetermeer

WoonZorgcentra Haagladen (WZH), Stichting Piëzo, ROC ID College, Calibris en de gemeente Zoetermeer hebben de handen ineen geslagen om samen het tekort aan medewerkers in de ouderenzorg aan te pakken en mensen die moeilijk aan werk kunnen komen te begeleiden naar een baan.
Uniek opleidingstraject ouderenzorg in Zoetermeer

Circa dertig deelnemers startten maandag 5 september bij ROC ID College met de opleiding Helpende Zorg en Welzijn: een uniek opleidingstraject voor ouderenzorg waarin rekening gehouden wordt met de verschillende achtergronden van deze mensen.

Woonzorglocatie
WZH opent midden 2013 een nieuwe woonzorglocatie voor dementerende ouderen met verschillende achtergronden, en is nu al actief met activiteiten die de ouderen ondersteunen. Om in contact te komen met deze groep ouderen gingen WZH en Stichting Piëzo begin 2011 al een samenwerking aan. Piëzo zet zich in voor de integratie, participatie en emancipatie van Zoetermeerse inwoners en kent daardoor ook veel burgers met verschillende achtergronden. WZH en Piëzo leggen gezamenlijk contact met een kwetsbare doelgroep ouderen. Multiculturele zorg vraagt om medewerkers die daarmee affiniteit en ervaring hebben. Door samenwerking met de gemeente Zoetermeer, ROC ID College, Calibris (het kenniscentrum voor leren in de praktijk in Zorg) is deze opleiding Helpende Zorg en Welzijn mogelijk geworden.

Intensieve begeleiding
Het opleidingstraject duurt een jaar en bestaat uit drie dagen stage bij een WZH-locatie en één dag opleiding bij ROC ID College. In samenwerking met WZH en Piëzo ontwikkelde ROC ID College een verkort programma waarin extra aandacht besteed wordt aan de Nederlandse taal en sociale vaardigheden. Het unieke is dat de deelnemers intensief worden begeleid. Als er extra begeleiding nodig is of als zich onverwachte ontwikkelingen voordoen, krijgen de deelnemers extra ondersteuning. Piëzo en WZH dragen samen zorg voor die extra ondersteuning, bijvoorbeeld in de vorm van coaching en extra computer- en taalcursussen. Deelnemers die hun diploma behalen en bereid zijn om onregelmatige diensten te draaien, krijgen een baangarantie bij WZH. Het opleidingstraject is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Calibris en Fonds 1818.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Nieuwsbank/ Foto: Stock.XCHNG

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.