Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uniek Flevolands onderzoek naar verward gedrag

Veel vragen rondom verward gedrag zijn nog niet of slechts beperkt beantwoord. GGD Flevoland brengt daar nu verandering in. Door een studie op persoonsniveau met een unieke combinatie van data uit het veiligheids- en sociaal domein.
Gijs Roelofsen, GGD Flevoland, Teamleider Beleid & Onderzoek | Programmaregisseur Ouderen | Onderzoek Verward Gedrag Afdeling B&O
Gijs Roelofsen, GGD Flevoland, Teamleider Beleid & Onderzoek | Programmaregisseur Ouderen | Onderzoek Verward Gedrag, Afdeling B&O

Het thema “personen met verward gedrag” heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen in de media, politiek en beleid. Met als gevolg dat er veel energie en middelen is gericht op het verbeteren van de zorg en ondersteuning aan “de doelgroep”. Dit heeft gelukkig tot allerlei verbeteringen geleid. Zoals het in de hulpverlening beter in positie brengen van de persoon in kwestie zelf, en allerlei verbeterde samenwerkingsvormen tussen organisaties uit verschillende disciplines. Maar wat nog maar heel moeizaam is gelukt is om de maatschappij, politiek en beleidsmakers goede gedegen antwoorden te geven op hun diepste vragen. Welke problemen hebben deze mensen nu precies? Wat gaat er nu niet goed? Wie was waar wanneer bekend en wat is er toen wel maar ook niet gedaan? Waar zit de oplossing? Op vragen zoals deze geven wij nieuwe inzichten in ons Flevolands onderzoek ‘Verward gedrag in Flevoland’.

Door unieke combinatie accurate en gedetailleerde data

Het onderzoek bestaat uit een unieke combinatie van data uit het veiligheidsdomein en sociaal domein. Data afkomstig uit 23 bronnen over een onderzoeksperiode van 2,5 jaar zijn op persoonsniveau aan elkaar gekoppeld. Waardoor een accurate en gedetailleerde analyse van de overlast gemaakt kon worden. Vertrekpunt was een representatieve steekproef van alle mutaties in 2017 uit het politiesysteem met codes E14 (poging suïcide), E33 (verward persoon) en E41 (overlast zwervers).

Wat is de aard en omvang van de problematiek

Doel van het onderzoek is tweeledig. Enerzijds om inzicht te krijgen in de aard en omvang van de problematiek en anderzijds in kaart te brengen in hoeverre en waar deze personen bekend zijn in de bemoeizorgketen in Flevoland. Het onderzoek bestaat uit twee delen. Een retrospectief dossieronderzoek (cijfermatige informatie) en een verdiepend onderzoek (contextuele informatie). GGD Flevoland en onderzoeksbureau Care2Research hebben samen uitvoering gegeven aan het onderzoek. Naast de inzet van vele mensen uit de bemoeizorgketen in Flevoland, is het financieel mogelijk gemaakt door financiering vanuit de centrum gemeente Almere, ZonMw en GGD Flevoland.

Aandacht voor privacywetgeving

Uiteraard is veel aandacht uit gegaan aan het voldoen aan relevante wetgeving zoals bijvoorbeeld de WMO, AVG, WPG, WGBO en Wet BRP. Belangrijk onderdeel daarin was het werken met een zogeheten Trusted Third Party, in ons geval de firma ZorgTTP. Waardoor de data al bij de bron gepseudonimiseerd werd en zodoende in combinatie met enkele andere maatregelen tot een gecombineerd databestand kon leiden dat voldoet aan de privacy vereisten. Waarbij we overigens een zeer wisselende interpretatie van de AVG hebben ervaren. Dat is een aandachtspunt dat wij graag landelijk teruggeven, omdat we dit niet alleen in ons onderzoek maar ook met regelmaat terugzien in de werkpraktijk.

Tal van nieuwe mogelijkheden

Het onderzoek bevind zich momenteel in de afrondende fase. Voor zover mogelijk zullen resultaten publiekelijk gedeeld worden zodat niet alleen wij, maar ook anderen daar profijt uit kunnen halen. Het onderzoek heeft een schat aan informatie en waardevolle aanknopingspunten opgeleverd. Waar we in de komende periode vol mee aan de slag zullen gaan hier in Flevoland. Het geeft tegelijkertijd ook veel nieuwe mogelijkheden. Denk aan sub- en sequentie analyses op de bestaande dataset, voorzichtige stappen richting een voorspellend model voor herhaalde meldingen, maar ook aan vervolgonderzoek door te kijken naar andere databronnen. Hier zullen we ons in de komende periode hard voor gaan maken. Zodat we de hulp aan mensen met allerlei verschillende kwetsbaarheden met iedere stap een stukje beter kunnen maken!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.