Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Tweede Kamer: ‘Vastbinden moet niet de norm worden’

In de Kamer is woensdag tijdens het spoeddebat over Brandon met afschuw gereageerd op zijn situatie. Verschillende Kamerleden riepen op dat het vastbinden van cliënten met een complexe problematiek niet de norm moet worden. Agnes Wolbert (PvdA) stelde dat als de situatie van Brandon voldoet aan de criteria van de Inspectie, de regels niet deugen en dat daar naar gekeken moet worden.
Tweede Kamer: 'Vastbinden moet niet de norm worden'

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) brengt donderdag een bezoek aan ’s Heeren Loo in Ermelo, de instelling waar de vastgebonden gehandicapte Brandon verblijft. De staatssecretaris wil ‘alle mensen die een rol spelen in dit drama’ zelf  zien en horen om zo tot de beste oplossing te komen.

Wenselijk
De staatssecretaris schat het aantal mensen die in een vergelijkbare situatie zit op veertig, zo schreef ze eerder in een brief aan de Tweede kamer. In die brief gaf ze ook aan dat de zorg aan de jongen voldoet aan de criteria van de inspectie, maar dat de geleverde zorg toch geen wenselijk antwoord is op Brandon’s zorgvraag. Ze zegde toe deskundigen te raadplegen en de situatie van personen in vergelijkbare situaties te onderzoeken om naar oplossingen te zoeken. ‘Wat we delen is dat we dit allemaal niet willen. Niet voor Brandon, niet voor zijn moeder, voor niemand’, aldus Veldhuijzen van Zanten.

Wildeman
De staatssecretaris schrijft ook in haar brief dat ’s Heeren Loo steeds naar mogelijke oplossingen heeft gezocht om de situatie van Brandon te verbeteren. Ze onderstreept daarbij dat zijn problematiek heel ernstig is. Petra van Ingen, de moeder van Brandon, bevestigt in de uitzending van Pauw en Witteman Brandon’s agressiviteit. ‘Hij kan een agressieve wildeman worden en hij voelt feilloos aan wanneer je bang voor hem bent. Brandon is agressief omdat hij situaties niet begrijpt. Als hij al merkt dat je bang voor hem bent, dan gaat hij je uitlokken.’

Zware last
Tijdens het spoeddebat werd ook benadrukt dat het voor ook voor de zorgmedewerkers een moeilijke situatie moet zijn. Linda Voortman (GroenLinks) stelde dat het een te zware last is als de medewerkers bang zijn. Ze pleitte voor een grotere bemoeienis van de Inspectie bij dit soort ingrijpende behandelingen. Sabine Uitslag (CDA) benadrukte dat politici vooral niet op de stoel van de zorgdeskundige moeten zitten. Ook Pia Dijkstra (D66) zei dat het niet aan de Kamer is om te dicteren hoe te behandelen. ‘Maar we moeten wel veel vroegen signaleren wanneer een situatie als die van Brandon dreigt’, aldus het kamerlid.

Geld
Volgens de staatssecretaris heeft het gebrek aan wenselijke zorg aan Brandon niets te maken met gebrek aan geld. Ook Frank van der Linden, directeur van ’s Heeren Loo, geeft aan dat geld niet het probleem is. ‘We moeten nog meer inzetten op onderzoek en bundeling van kennis. Op dit moment doen we het maximale wat we kunnen’, aldus de directeur bij Pauw en Witteman.

Bekijk hier de uitzending van Pauw en Witteman over Brandon:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: Foto: ANP/Valerie Kuypers

1 REACTIE

  1. Voor iedereen is het toch goed om op tijd een keer naar buiten te gaan?
    Hij moet zijn energie ook kwijt, dat wordt allemaal opgehoopt en dan veroorzaak je deze situatie.
    Deze jongen heeft zichzelf niet in de hand.
    Maar samen een keer met twee mensen naar het bos gaan moet toch kunnen.
    Of in de sportzaal goed met de bal gooien, dan kun je niet veel stuk maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.