Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Turkse en Marokkaanse dochters draaien op voor de zorg

In Turkse en Marokkaanse gezinnen is het heel normaal dat vader en moeder, wanneer ze ouder worden, bij de kinderen intrekken. De vaak intensieve zorg komt op de schouders van de (schoon)dochter terecht. Die gaat gebukt onder grote psychische druk.
Turkse en Marokkaanse dochters draaien op voor de zorg

Dat stelt onderzoeker Ibrahim Yerden van de Universiteit van Amsterdam in het NRC Handelsblad. ‘Deze traditie is zo vanzelfsprekend dat ze niet ter discussie staat. Psychisch is de druk heel groot. Het is een groot verborgen conflict.’

Overspannen
De onderzoeker vindt dat de hulpverleners en de overheid zouden moeten kijken naar oplossingen. ‘Want als de dochter of schoondochter naast de zorg voor oma niet meer kan werken of zelfs overspannen raakt, is het een probleem voor ons allemaal’, aldus Yerden in het dagblad.

Lijden
Eén op de tien Marokkaans- en Turks-Nederlandse meisjes zorgt al vanaf de tienerleeftijd dagelijks intensief voor ouders of grootouders. Het gaat dan om huishoudelijk werk, lichamelijke verzorging en begeleiding bij arts- en ziekenhuisbezoek. School en andere activiteiten lijden daaronder.

Baan
Sadik Harchaoui van multicultureel instituut Forum zegt in de krant dat de traditie daarbij onder druk staat. Allochtone vrouwen krijgen steeds later kinderen en steeds vaker hebben zij een baan. En dat terwijl steeds meer Turken en Marokkanen besluiten om in Nederland oud te worden. Wanneer de dochters dan moeten zorgen, hebben zij nog jonge kinderen én een baan.

Thuiszorg
Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat Turkse en Marokkaanse Nederlanders veel minder vaak dan autochtonen professionele hulp inschakelen. Meer dan tweederde van de Turkse, en meer dan de helft van de Marokkaanse 55-plussers kende de thuiszorg niet, of wist niet hoe ze die zorg moesten aanvragen, aldus het NRC.

Artikel: Je Ouders in huis als traditie, NRC Handelsblad

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: NRC Handelsblad/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.