Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Training vermindert agressie bij tbs’ers

Als sociotherapeuten de methode Vroegsignalering toepassen bij tbs-patiënten, vertonen deze patiënten minder agressie tijdens hun opname. Dat stelt Frans Fluttert (Universiteit Utrecht) in zijn proefschrift.
Training vermindert agressie bij tbs'ers

Fluttert trainde alle sociotherapeuten van een tbs-kliniek in de toepassing van vroegsignalering. Ook instrueerde hij op welke wijze zij patiënten kunnen leren werken met signaleringsplannen. Vervolgens is de interventie stapsgewijs in de kliniek ingevoerd. Uiteindelijk namen 168 van de 189 patiënten eraan deel.

Separaties
Gedurende 30 maanden volgende Flutter deze 168 patiënten. In die periode nam het aantal incidenten sterk af. Het verminderen van separaties en agressie was het sterkst bij patiënten met een antisociale persoonlijkheidsstoornis en patiënten met middelenafhankelijkheid. Patiënten met schizofrenie lieten ook een verbetering zien, patiënten die een seksueel delict hadden gepleegd niet.

Frans Fluttert promoveert op 11 januari aan de Universiteit Utrecht op het onderzoek. Titel van zijn proefschrift is Management of inpatient aggression in forensic mental health nursing. The application of the early recognition method.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neemhier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Universiteit Utrecht/foto: Valerie Kuijpers (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.