Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Test criminele jongere op intelligentie’

Criminele jongeren moeten worden getest op intelligentie om vast te stellen of sprake is van een licht verstandelijke beperking, zodat de aanpak daarop kan worden afgestemd. Dat stelt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming in een advies aan de staatssecretarissen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en van Veiligheid en Justitie.
‘Test criminele jongere op intelligentie’

Omdat licht verstandelijk beperkte jongeren vaak niet als zodanig worden herkend, krijgen zij niet de benodigde aandacht en behandeling, stelt de Raad. Deze jongeren hebben minder cognitieve mogelijkheden en zij hebben in vergelijking met normaal begaafde jongeren vaker te maken met psychische stoornissen, emotionele en gedragsproblemen, risico’s van middelengebruik en gebrek aan steun vanuit thuis.

Ernstig

Volgens de raad zijn de problemen van deze groep jongeren ernstig en is hij oververtegenwoordigd in het justitiële systeem. Vooral onder de jongeren met jeugd-tbs en veelplegers komt een licht verstandelijke beperking vaker voor.

Screening

In Nederland ontbreken bijvoorbeeld goede, snelle screeningsinstrumenten om te signaleren of er mogelijk sprake is van een licht verstandelijke beperking, en zijn er weinig gespecialiseerde plaatsen beschikbaar.

Uithuisplaatsing
Het advies dat de Raad op eigen initiatief heeft uitgebracht betrekking op jongeren die met een machtiging tot uithuisplaatsing in een gesloten jeugdzorginstelling terecht zijn gekomen en jongeren die in een justitiële jeugdinrichting zijn geplaatst.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.