Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tekort opvang voor slachtoffers mensenhandel

De opvang van slachtoffers van mensenhandel zorgt voor grote problemen. Mede doordat veel opsporingsdiensten de aanpak van mensenhandel tot prioriteit hebben gemaakt, is er een tekort aan opvangmogelijkheden.
Tekort opvang voor slachtoffers mensenhandel

Een woordvoerder van het Coördinatiecentrum Mensenhandel (Comensha) heeft dinsdag een bericht hierover in dagblad Trouw bevestigd. Vorig jaar werden bij invallen geregeld grote groepen mogelijke slachtoffers ontdekt. Het gaat om vele tientallen extra mensen die illegaal werkzaam zijn in bijvoorbeeld bordelen of op kwekerijen. ‘De reguliere opvang kan deze hoeveelheden niet meer aan’, stelt de zegsman.

Oplossing
Comensha heeft hierover bij het ministerie van Veiligheid aan de bel getrokken. De beide partijen zijn in overleg over een oplossing. Het afgelopen jaar moesten slachtoffers acuut worden gehuisvest in onder meer tenten en hotels.

Stijging
Het Coördinatiecentrum Mensenhandel verzorgt de centrale registratie van slachtoffers van mensenhandel in Nederland en regelt de opvang. In 2010 telde de organisatie in Nederland 993 mensen die mogelijk of zeker slachtoffer van mensenhandel zijn geworden, een stijging van 10 procent vergeleken met 2009.

Minderjarig
Een opvallend groot percentage was man (11 procent). Een op de vijftien mannen en een op de zes vrouwen zijn minderjarig. Het grootste deel van de slachtoffers (80 procent) werd aangetroffen in de prostitutie.

Nigeria
De slachtoffers komen veelal uit het voormalige Oostblok, West-Afrika en China. Vooral de hoeveelheid mensen uit Nigeria (130) is opvallend. In 2007 wist de politie een groot netwerk uit dat gebied te ontmantelen, maar dat effect is na drie jaar weer tenietgedaan.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.