Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Tegenvaller van 2 miljard in zorg

De tegenvallers op de lopende rijksbegroting zijn opgelopen tot ongeveer 2,3 miljard euro. De grootste tegenvaller – tussen de 1,5 en 2 miljard euro – staat op het conto van de zorg. Dat blijkt uit de laatste berekeningen in het kader van de voorjaarsnota.
Tegenvaller van 2 miljard in zorg

Woensdag zaten de fractievoorzitters voor het eerst bij minister Jan Kees de Jager van Financiën om te praten over het wegwerken van de tegenvallers. In principe is het de regel dat de ministers hun ‘eigen broek ophouden’. Dat zou voor het ministerie van VWS betekenen dat mogelijk het eigen risico en de premies hoger worden en het zorgpakket kleiner.

Fors

De Jager meldde drie weken geleden op zijn weblog al dat de tegenvallers fors zijn, op dat moment nog 2 miljard euro. Hij zei ook dat hij met de ministers over de begroting van 2011 ook vooruit kijkt naar de komende jaren. Het kabinet wil voorkomen dat de discussie die nu over de tegenvallers en de alternatieven wordt gevoerd, in augustus bij de voorbereiding van de Miljoenennota moet worden herhaald.

Meevallers

De Jager staat nog op het standpunt dat ministers hun ‘eigen broek ophouden’ en de tegenvallers op hun eigen begroting compenseren. Maar dat is volgens hem geen ‘in graniet gebeitelde regel’. In het verleden is het wel gebeurd dat een ministerie met meevallers bijsprong om de gaten op een ander ministerie te dichten. Zolang het totaal van de rijksbegroting maar kloppend is, aldus De Jager.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Robert Vos

2 REACTIES

  1. De tegenvallers in de zorg is in menselijk zorg goed te merken.
    Maar aan de gebouwen die er staan niet.
    Die groeien hoog en mooi in de lucht.
    Zou daar eens niet wat op bezuinigd kunnen worden? Of nog met het bestaande gebouw wat nog goed is in te blijven werken?

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.