Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tariq Ramadan moet het veld ruimen

De omstreden integratieadviseur Tariq Ramadan mag niet langer werken bij de gemeente Rotterdam en ook niet bij de Erasmus Universiteit. Daar vervulde hij een gasthoogleraarschap burgerschap en identiteit.
Tariq Ramadan moet het veld ruimen

De 46-jarige islamoloog kwam opnieuw in opspraak toen bekend werd dat hij een wekelijks tv-programma over de islam maakt voor een nieuwszender die door de Iraanse regering wordt gefinancierd. Zowel de gemeente als de universiteit vindt dit niet acceptabel.

Iran
Ramadan werd eerder dit jaar al onderwerp van discussie na een publicatie in de Gay Krant. De Zwitserse wetenschapper zou negatieve uitlatingen over homoseksuelen hebben gedaan. Onderzoek van het Rotterdamse college pleitte hem daarvan vrij. De kwestie leidde er wel toe dat de VVD uit het college stapte. De gemeente en de universiteit stellen nu dat het werk voor de Iraanse nieuwszender niet door de beugel kan. Te meer daar Ramadan daarmee doorging toen de autoriteiten in Iran na de verkiezingen protesten met harde hand neersloegen. ‘Daarmee is het noodzakelijk draagvlak weggevallen.’
De beslissing heeft niets heeft te maken met Ramadans functioneren bij gemeente en universiteit. De afgelopen tweeënhalf jaar heeft hij zijn werk goed gedaan, stellen het college van B&W en het college van bestuur van de onderwijsinstelling.

Wilders
Ramadan legt zich niet neer bij de contractontbinding. Hij begint in elk geval een juridische procedure tegen de gemeente Rotterdam, zei hij vanaf zijn vakantieadres in Marokko tegen het Radio 1-Journaal. ‘Mijn eer en waardigheid zijn aangetast.’
Ramadan noemde de veronderstelling dat hij het Iraanse regime zou steunen door mee te werken aan de zender ‘naïef en simplistisch’. De islamoloog vermoedt dat het besluit te maken heeft met het politieke klimaat in Nederland en de rol die PVV-leider Geert Wilders daarin speelt. ‘Als het allemaal zo eenvoudig was, kan men zich ook afvragen waarom Nederland niet al lang de economische banden met Iran heeft verbroken’, stelde hij in een ingezonden stuk in NRC Handelsblad.

Beschadigd
De Rotterdamse politiek reageerde met instemming. De PvdA, Leefbaar Rotterdam, de VVD en GroenLinks kunnen zich in het besluit vinden. PvdA-raadslid Peggy Wijntuin: ‘Het doet recht aan de gevoelens die er al over hem heersen. Zijn geloofwaardigheid is door deze kwestie zeer beschadigd.’

Eenzijdigheid
De werkzaamheden voor de zender werden aan het licht gebracht door de website Science Guide. De site stelt dat het gewraakte programma van Press TV in Jordanië niet meer mag uitzenden en ook zijn licentie als medium is kwijtgeraakt. In het verleden heeft de Britse mediaraad het station berispt wegens overmatige eenzijdigheid in anti-Israëlische berichtgeving.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Salvatore Di Nolfi

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.