Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Taakstraffen voortaan herkenbaar uitgevoerd

Tot een taakstraf veroordeelden moeten tijdens hun werkzaamheden voortaan een hesje dragen met de tekst ‘Werkt voor de samenleving’ en het logo van Reclassering Nederland. Dat heeft directeur van Reclassering Nederland, Sjef van Gennip zaterdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.
Taakstraffen voortaan herkenbaar uitgevoerd

‘De samenleving heeft een vertekend beeld van taakstraffen. Met het dragen van de hesjes willen we tot uitdrukking brengen dat mensen die iets verkeerds hebben gedaan ook tot andere dingen in staat zijn.’  Het is volgens Van Gennip zeker niet de bedoeling om de taakgestraften met de hesjes aan de schandpaal te nagelen.

Engeland
Volgens Van Gennip reageert het publiek enthousiast op deze aanpak. Dat bleek volgens hem al uit proeven in verschillende regio’s. Ook in Engeland, waar deze aanpak al een tijdje aan de gang is, levert het positieve reacties op, aldus de directeur van Reclassering Nederland.

Kermis
Behalve het dragen van de hesjes is het de bedoeling dat mensen die een taakstraf krijgen deze ook snel uitvoeren. Zo hebben de afgelopen week ongeveer twintig personen die op de Tilburgse kermis zijn opgepakt voor lichte vergrijpen, zichtbaar een taakstraf uitgevoerd op het kermisterrein. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 30.000 taakstraffen opgelegd.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Erik van ’t Woud

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Het straf- en vervolgingsmonopolie is exclusief bij de Staat gelegd om te voorkomen dat burgers elkaar “de hersens gaan inslaan” om het hen aangedane leed te vergelden, zoals in barbaarse tijden van weleer. Een roep om van dat beginsel terug te komen, doet dan ook de vraag rijzen of de betrokkene soms zo’n vorm van vergelding is overkomen, en hij/zij zo haar denkvermogen is kwijtgeraakt; immers iemand met nog wel hersens kraamt deze PVV-onzin niet uit. De verplichting zo’n hesje te dragen lijkt mij overigens in strijd met de privacyregels, en zal dus snel sneuvelen.
  Ben benieuwd wat de hersenlozen als volgend stukje stompzinnige symboolpolitiek weten te bedenken.

 3. Hoe gek is de reclassering niet geworden om Burgers zichbaar aan de schandppal te nagelen via hesjes. Ze kunnen de gehele Politieke dan ook wel een hesjes aan te trekken. Het is niet in overstemming met het respect op de uniciteit van Mensen in zeer Tigmatiserend als Sociaal burgerschap lokt je haat en geweld mutatie uit. Sociaal Burgers volgens de EU Richtlijnen verzekert ook sociaal en economische voorzieningen inclusie tot volledige participatie van ook de zwaksten in de samenleving. Hierbij is de Overheid, cq Reclassering nog criminele als de Burgers die zo zichbarehesjes moet dragen is Nazi praktijken.

 4. De reclassering komt hiermee tegemoet aan de onderbuik gevoelens die leven in de maatschappij. De doelstelling van de taakstraf was bij het invoeren juist mensen gelegenheid geven om bij straffen tot 3 maanden (later 6 maanden) deze te kunnen omzetten in dienstverlening, zodat zij niet uit de samenleving gehaald worden. Betr. zou ook zijn baan kunnen behouden. Nu wordt hij/zij voor iedereen zichtbaar, dus ook zijn eventuele werkgever.
  De maatschappij wordt door deze regeling echt niet veiliger.

 5. Dhr. van Gennip pleit voor duidelijkheid naar de samenleving toe, maar naar mijn mening wordt het tijd om taakstraffen te voorkomen, door meer aan te sturen op moreel gedrag en goed burgerschap. Iets waar de samenleving meer mee gebaad is. In de huishoudscholen van vroeger, leerden men jonge vrouwen de basiskennis over opvoeding en begeleiding van het kind. Nu zie je dat veel jonge ouders maar ‘aanmodderen’ met weinig kennis (en tijd) om een kind op te voeden tot moreel gedrag en vandaaruit voortkomend: goed burgerschap. Ik pleit daarom voor uitgebreide kennis over het opvoeden van kinderen in het laatste jaar van de middelbare school, zodat iedereen hier kennis van draagt. En er steeds minder geld uitgegeven hoeft te worden aan taakstraffen en hesjes.

 6. Vreemde zaak hoor…..
  Ik vind het overigens niet verkeerd om dit te doen, maar het strookt niet met de straffen die de wetgever wil gaan invoeren als iemand beelden een “DADER” aan het publiek wil gaan laten zien.
  Als iemand willens en wetens de samenleving benadeeld dan mag de samenleving zien wie hem / haar dit heeft aangedaan!
  HB

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.