Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Taakstraf als nuttige afsluiting detentie

Mensen die een gevangenisstraf uitzitten, zouden de laatste maand van die straf nuttig werk kunnen doen voor de samenleving. Daarvoor pleit Sjef van Gennip, directeur van Reclassering Nederland. Van Gennip denkt bijvoorbeeld aan groenonderhoud in gemeenten of het verwijderen van zwerfvuil, zei hij vrijdag.
Taakstraf als nuttige afsluiting detentie

‘De gedetineerden kunnen werk verrichten dat bij gemeenten blijft liggen wegens bezuinigingen. Tegelijk bereid je de gedetineerde voor op terugkeer naar de samenleving’, aldus Van Gennip. Het is volgens Van Gennip belangrijk dat gestraften weer structuur in het leven krijgen. Het uitvoeren van een taakstraf kan daarbij helpen.

Enkelband
Hoe een en ander vorm moet krijgen, is nog niet bekend. ‘Je zou ervoor kunnen kiezen om de taakstraf vanuit huis te doen, waarbij de gedetineerde een enkelband draagt. Of het werk vindt plaats vanuit de gevangenis’, zegt Van Gennip. Voor hem is belangrijk dat de doelgroep nuttig werk verricht voor de samenleving in plaats van rottigheid uithaalt. ‘Hier heeft iedereen baat bij’.

Van Gennip hoopt zijn plan te kunnen toelichten bij minister Ivo Opstelten (Justitie) en staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid).

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.