Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Strengere huishoudtoets van tafel

Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken wil de huishoudtoets in de bijstand met terugwerkende kracht per 1 januari 2012 afschaffen. Hij heeft daartoe dinsdag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij vraagt de gemeenten, de Sociale Verzekeringsbank en uitkeringsinstantie UWV te stoppen met uitvoering van de toets.
Strengere huishoudtoets van tafel

De huishoudtoets maakte deel uit van de kabinetsplannen om de bijstandswet aan te scherpen. De regeling bepaalde dat er nog maar één uitkering per gezin mogelijk was. Als gevolg van het Lenteakkoord tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie is de omstreden regeling echter van de baan.

Fraudegevoelig
Bij de gemeenten bestond veel kritiek op de huishoudtoets omdat die grote gevolgen zou hebben voor de inkomens van gezinnen met inwonende kinderen. Bovendien zou de regeling fraudegevoelig zijn. Bijstandsgerechtigden zouden op papier kunnen verhuizen en zo de sociale dienst op een dwaalspoor brengen. De gemeenten waren dan ook blij toen in het Lenteakkoord het einde van de regeling werd aangekondigd.

Onuitvoerbaar
FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld is tevreden. ‘Eindelijk ziet de staatssecretaris in dat deze toets, die hele gezinnen uit elkaar zou trekken, onuitvoerbaar is. Daar zijn we heel blij mee. We zien de rest van zijn bericht dat de gehele Wet werken naar vermogen, waar de toets onderdeel van uitmaakt, van tafel is, ook graag tegemoet.’

 

Bron: ANP/ANP-Photo

1 REACTIE

  1. Dit is toch niets meer dan billijk.
    Er wordt gezegd vanaf 18 jarige leeftijd wordt je als volwassene beschouwd.
    en moet je,je in je eigen onderhoud kunnen voorzien. Maar dan moet je toch niet meer afhankelijk zijn van je ouders???? En ook niet andersom. Anders kunnen jongeren nooit eens voor zichzelf beginnen en worden ze zo ook niet gestimuleerd. En denken: nou dan blijven wij ook maar thuis. Vind het altijd jammer dat de gewone man zulke regelingen en de gevolgen daarvan weten.
    En de ministers of het Kabinet niet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.