Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Streep door behandeling voor jongeren met seksueel probleemgedrag

De enige twee gespecialiseerde behandelgroepen voor jongens met ernstige seksuele problemen moeten dicht. VWS schrapt 314 bedden in de gesloten jeugdzorg, omdat de behoefte aan deze intensieve zorg minder groot blijkt. Maar deze jongens met zedenproblemen kunnen in andere jeugdzorginstellingen niet de juiste hulp krijgen, meldt Trouw.
Streep door behandeling voor jongeren met seksueel probleemgedrag

De twee behandelgroepen zijn gehuisvest in Avenier ’t Anker, een voormalige jeugdgevangenis in Harreveld (Achterhoek). In totaal zestien bedden zijn bedoeld voor jongens vanaf twaalf jaar die leeftijdgenoten of kleine kinderen hebben aangerand of misbruikt.

Herhaling
‘Een kwetsbare groep die in gewone internaten vaak ondergesneeuwd raakt’, zo omschrijft Jan Hendriks, hoogleraar forensische psychiatrie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, de jongens in de krant. ‘De kans op herhaling is groot, als deze jonge daders niet de juiste behandeling krijgen.’ Hendriks vindt het ‘onbegrijpelijk’ en ‘maatschappelijk onwenselijk’ dat er een streep gaat door deze behandelgroepen.

Onderschatten
In andere instellingen worden deze jongeren met problematisch seksueel gedrag door hun leeftijdgenoten gepest. Risico is dat ze dan zwijgen over hun problemen en zo ontsnappen aan een deel van de behandeling, stelt gedragswetenschapper Ivo van Gerven in de krant. ‘Hulpverleners onderschatten de seksuele problemen.’ Van Gerven vindt het onjuist dat ernstige seksuele problematiek niet als een specialisatie wordt gezien, terwijl het jaren ervaring vereist om de signalen op te vangen.

Investering
Avenier ’t Anker is een voormalige jeugdgevangenis en is in 2010 omgebouwd tot een gesloten jeugdinstelling voor jongeren met heftig, onaagepast gedrag. Er is 17 miljoen euro in het gebouw geïnvesteerd.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Trouw/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.