Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Straks betere zorg voor kind gedetineerde moeder

Gemeenten krijgen binnenkort een handleiding waarmee zij beter kunnen zorgen voor kinderen van moeders die in de gevangenis zitten. De handleiding is een initiatief van het ministerie van VWS en zou volgende maand af moeten zijn.
Straks betere zorg voor kind gedetineerde moeder
Foto: ANP Photo

In de handleiding staat onder meer de ‘kindcheck’ uitgelegd: de manier waarop autoriteiten het beste de gezinssituatie van een vrouw onder de loep kunnen nemen. Ook staat erin welke instanties gebeld kunnen worden voor advies en hoe de zorg vervolgens het beste georganiseerd kan worden.

Zorg

In alle gevangenissen wordt een kindcheck gedaan. Zo wordt bekend of de moeder minderjarige kinderen heeft en of daar goede zorg voor is geregeld. De gemeenten worden vervolgens door de gevangenis hierover geïnformeerd. Ook worden de moeders voorafgaand aan de detentie geïnformeerd over welke zorg ze voor hun kinderen kunnen regelen. Het probleem is dat niet alle moeders vertellen dat zij kinderen en dat zij niet altijd staan ingeschreven bij de gemeente.

Huishouden

‘Kinderen van detentiemoeders worden vaak goed opgevangen door familie, maar soms blijven ze thuis alleen achter en moeten ze zelf het huishouden runnen’, zegt een woordvoerder van het ministerie. Hoeveel moeders in Nederland in de gevangenis zitten, is niet helemaal duidelijk. Jaarlijks komen er gemiddeld 2100 moeders in een cel terecht, die zo’n 4000 kinderen in vrijheid achterlaten.

Onduidelijk

Volgens Humanitas is het is onduidelijk wie de verantwoording heeft. Meestal komen de kinderen van gedetineerde moeders –vaak alleenstaand-  terecht bij familie of kennissen. De emotionele problemen waarmee deze kinderen geconfronteerd worden, zijn ‘enorm’, aldus de vereniging.

Arrestatie

‘Zo’n arrestatie gebeurt vaak heel plotseling’, vertelde Monique Verboven van Humanitas eerder al aan Zorg en Welzijn. ‘Soms weten de kinderen dagen of weken na de arrestatie niet eens hoe het met hun moeder gaat. Daarna komen de concentratieproblemen, angststoornissen, schooluitval, eetproblemen, de angst om gepest te worden. Kinderen raken vanwege het taboe in een isolement, hun leven staat op z’n kop.’

Jaarlijks moeten de moeders van 4000 minderjarige kinderen naar de gevangenis. De emotionele problemen waarmee deze kinderen worden geconfronteerd zijn enorm, volgens Humanitas. De vereniging traint vrijwilligers om gezinsmaatje te worden om deze kinderen te ondersteunen. Lees hier meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.