Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steunpunt voor slachtoffers sektes

Mensen die slachtoffer zijn van een sekte, kunnen voortaan terecht bij een speciaal steunpunt. Per telefoon of internet bieden vertrouwenspersonen hulp en uitzicht op een oplossing. Ook mensen die slachtoffers kennen, mogen gebruik maken van het steunpunt. Dat meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag.
Steunpunt voor slachtoffers sektes
Foto: ANP/Robin Utrecht

Het steunpunt wordt beheerd door de stichting M., die ook Meld Misdaad Anoniem in handen heeft. Daar kwamen al telefoontjes binnen over misstanden bij sekten. “Deze bellers konden we voorheen niet altijd goed helpen. Met het oprichten van Sektesignaal bieden wij nu ook deze slachtoffers perspectief”, zegt directeur Guus Wesselink van M.

Geweld
Het steunpunt moet ook de signalen over misstanden bij sektes, zoals geweld en seksuele of financiële uitbuiting, in kaart brengen. Het ministerie laat tevens onderzoek doen naar de omvang van de misstanden.

Identiteit
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) sprak vorig jaar met de Tweede Kamer over de oprichting van een speciaal meldpunt. Dat debat had plaats naar aanleiding van een uitzending van televisieprogramma Undercover in Nederland waaruit zou blijken dat leden van de organisatie Miracle of Love na psychologische druk afstand deden van hun bezittingen en eigen identiteit.

Sektesignaal is zeven dagen per week van 10.00 uur tot 17.00 uur bereikbaar op 088-5543276 of via www.sektesignaal.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.