Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sterkere rechtspositie voor ov-reizigers met beperking

Reizigers in het openbaar vervoer met een beperking kunnen per 2010 de hulp van de Commissie Gelijke Behandeling inroepen. Deze kan een oordeel vellen als de reiziger vindt dat hij ongelijk wordt behandeld bij het gebruik van het ov.
Sterkere rechtspositie voor ov-reizigers met beperking

Op voorstel van staatssecretaris Bussemaker, minister Eurlings en staatssecretaris Huizinga heeft de ministerraad ermee ingestemd om de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) voor het openbaar vervoer te laten gelden.

Kaartverkoop
In de wet staat dat het openbaar vervoer moet worden aangepast zodat dit toegankelijk is voor reizigers met beperkte mobiliteit. Hierbij gaat het om transfers per bus, trein, tram, metro en de reisinformatie daarover. Er geldt een overgangsregeling voor het bestaande vervoersaanbod.
Veel vervoerders en wegbeheerders hebben al aanpassingen gedaan of zijn daarmee bezig. Met het besluit is ook vastgelegd dat bij de kaartverkoop, de reisinformatie en tijdens het vervoer rekening moet worden gehouden met minder mobiele reizigers.

Landelijk toegankelijk
Per 2010 is bijna 100 procent van de stads- en streekbussen toegankelijk voor gehandicapten. De andere vervoermiddelen, stations en haltes worden na 2010 bij renovatie aangepast. Uiterlijk in 2015 moet van alle bestaande bushaltes de helft toegankelijk zijn voor minder mobiele reizigers. Landelijk gezien zal dan 70 procent van de reizen toegankelijk zijn voor gehandicapten. De ov- reisinformatie over de toegankelijkheid van vervoervoorzieningen moet eind 2015 op orde zijn.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: MinVWS Foto:ANP/Vincent Jannink

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.