Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Stemmen met een licht verstandelijke beperking

Nederland telt ongeveer 1,7 miljoen stemgerechtigde mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor hen is het lastig om partijprogramma’s te begrijpen, politieke debatten goed te volgen en vervolgens een keuze voor een politieke partij te maken in het stemhokje.
Stemmen met een licht verstandelijke beperking

LFB, Platform VG, MEE Nederland en ProDemos organiseren daarom een Landelijke Kiezersdag in Den Haag op 25 augustus. ‘Tijdens deze dag worden de deelnemers voorbereid op de Tweede Kamerverkiezingen. Ze krijgen uitleg over waarom stemmen zo belangrijk is, wat de Tweede Kamer precies is en op wie en hoe je kunt stemmen.

Op de website www.stemjijook.nl staat meer  informatie over de verkiezingen.
Het onderstaande filmpje van ProDemos laat in het kort zien hoe de Tweede Kamerverkiezingen werken.

Bron: LFB, Platform VG, MEE Nederland en ProDemos

2 REACTIES

  1. Beste Paul,
    Volgens cijfers van het SCP (februari 2012) is het aantal stemgerechtigden met een IQ van 70-85 wel degelijk ruim 1,7 miljoen. Formeel gezien heeft iemand met een IQ van 50-70 een licht verstandelijke beperking. De categorie met een IQ van 70-85 wordt zwakbegaafd genoemd, maar LFB, Platform VG, MEE en ProDemos willen die term niet graag gebruiken. Deze groep loopt een hoog risico om overschat te worden en kan daardoor snel in de problemen raken of niet meekomen in de maatschappij. Aan de buitenkant is dat niet altijd te zien. De groep met een IQ van 50-70 is inderdaad veel kleiner, maar bij het cijfer 1,7 miljoen inbegrepen. Al met al een groep die ondersteuning tijdens het stemmen kan gebruiken.
    De Zorg + Welzijn redactie

  2. Lees alle reacties
  3. Er zijn dus meer stemgerechtigde mensen met een licht verstandelijke beperking dan er mensen met zo’n beperking in Nederland leven. Waar komen die vandaan. 1,7miljoen op een totaal van ca 12,5 miljoen stemgerechtigden betekend dat zo´n 13,5% van alle Nederlanders licht verstandelijk gehandicapt is. Gelukkig is dat niet het geval.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.